Στο «ραντεβού» θα συμμετέχουν εκτός από τον έλληνα Πρωθυπουργό, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.
Πρόκειται για ένα κορυφαίο ραντεβού, που με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και τον "πόλεμο νεύρων" που "καθοδηγεί" τις τελευταίες μέρες τις διαπραγματεύσεις, κάθε άλλο παρά θα φτάσει εύκολα στον στόχο για την εξεύρεση λύσης. Η ρήξη ή η συμφωνία είναι, για όλες τις πλευρές, δύο υπαρκτά σενάρια για τα οποία φέρουν πιθανότατα και εναλλακτικές προτάσεις για τη διαχείρισή τους.
Και οι δύο πλευρές -Αθήνα και εταίροι- εμφανίζονται έως την τελευταία στιγμή να εμμένουν στις θέσεις τους, χωρίς διάθεση υποχωρήσεων.
Η ατζέντα των συνομιλιών στις Βρυξέλλες
Στη μίνι κορυφαία πενταμερή συνάντηση αναμένεται να εξεταστούν τόσο η κατάσταση της χώρας καθώς και η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Την ώρα λοιπόν που τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν, και η στρόφιγγα της ΕΚΤ δε λέει να στάξει …ζεστό χρήμα, η Αθήνα ετοιμάζεται να ζητήσει:
Εφαρμογή της απόφασης του eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου
Αξιολόγηση με βάση τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και όχι στη βάση της αξιολόγησης του ΄14
Να αρθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης από την ΕΚΤ (1,9Δις –αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων)
Να σταθμιστεί το υψηλό ρίσκο (οικονομικό-γεωπολιτικό) ενός ενδεχόμενου αδιεξόδου
Από την άλλη το σκληρό μπλοκ των Ευρωπαίων αναμένεται να ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα για τις σχέσεις Αθήνας-θεσμών, μετά το αλαλούμ των τελευταίων ημερών με τα τεχνικά κλιμάκια. Με αυτά τα δεδομένα είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.
Σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία αφορούσε την Ελλάδα και την αποψινή συνάντηση.
Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στις Βρυξέλλες -όπου θα συνοδεύεται από τον κ. Γ. Δραγασάκη και όχι τον κ. Γ. Βαρουφάκη- επιδιώκοντας χρηματοδοτική ανάσα και έναν σαφή «οδικό χάρτη», έχοντας, ωστόσο, διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μέτρα λιτότητας. Παράλληλα, δε, ενόψει της συνάντησης με την κ. Μέρκελ, τη Δευτέρα, από την Κυριακή μεταβαίνει στο Βερολίνο ο κ. Ν. Κοτζιάς.
Το μήνυμα άλλωστε αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει σε πιέσεις που στόχο έχουν να την εξαναγκάσουν σε υπαναχώρηση έναντι του προγράμματός της και σε υιοθέτηση μνημονιακών πολιτικών λιτότητας έστειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός χθες. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Το ίδιο, όμως, απαιτούμε και από τους εταίρους μας», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας: «Δεν ζητήσαμε ούτε ζητάμε ειδική μεταχείριση. Ζητήσαμε και ζητάμε ισότιμη μεταχείριση. Με λίγα λόγια, δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει και κυρίως σε όσα θεωρούμε απαραίτητα ώστε να ανασάνουν η κοινωνία και η οικονομία. Βεβαίως, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, στον διάλογο, στις αντιπροτάσεις από παντού, μέσα στη χώρα και έξω».
«Η κατάσταση είναι σοβαρή»
Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν στο Βερολίνο, τους οποίους επικαλείται η DW, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς είναι «σοβαρή». Οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα δεν είναι «καθόλου εύκολες» και δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε. Η κατάσταση αυτή προκαλεί στους εταίρους απογοήτευση, η οποία βρίσκει την έκφρασή της σε δηλώσεις περί Grexit. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, κανείς από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ «δεν θέλει το Grexit στην ατζέντα». Το ζητούμενο τώρα είναι τα 20 σημεία που έχουν συμφωνηθεί στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup να «γεμίσουν» ως τον Απρίλιο με «επεξεργασμένα σχέδια», «τεχνικές λεπτομέρειες» και «συγκεκριμένους αριθμούς» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για «εφαρμόσιμους νόμους».
Παρότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο το γεγονός και μόνο ότι θα ζητηθεί (έστω και στο περιθώριο) θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο όλο ζήτημα, εκτιμούν κύκλοι της Κομισιόν: «Ακόμη και μια βελτίωση του κλίματος δεν είναι αμελητέα». Οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν πάντως να εννοηθεί ότι το κεντρικό πρόσωπο από ελληνικής πλευράς για τη διευθέτηση του προβλήματος είναι πλέον ο έλληνας πρωθυπουργός. Αυτό σηματοδοτεί τόσο η επιμέρους συνάντηση με τους σημαντικότερους «παίκτες» της ΕΕ την Πέμπτη το βράδυ όσο και η συνάντηση του τη Δευτέρα με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.