ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συνιστώσες επιμένουν: «Να βαρέσουμε κανόνι, να μπει πλαφόν στις αναλήψεις, να δεσμευτούν καταθέσεις, να πάμε στη δραχμή».

Το άρθρο καλεί την κυβέρνηση σε στάση πληρωμών (χαρακτηρίζοντάς το «αναπόφευκτο εργαλείο»), ελληνικό κανόνι στην Ευρωζώνη και επιλογή νομίσματος και προτείνει δέσμευση καταθέσεων, πλαφόν στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ και διαδικασία εκκαθάρισης των ελληνικών τραπεζών, όπως ακριβώς έγινε στην Κύπρο. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο άρθρο, όλα πρέπει να υποτάσσονται στον εργατικό διεθνιστικό στρατηγικό στόχο της περιόδου: «κάτω η λιτότητα!».

Στο εν λόγω άρθρο ασκείται και δριμεία κριτική στις επιλογές της Κουμουνδούρου, αφού εντοπίζονται σημαντικές υπαναχωρήσεις από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι περικοπές και οι υπαναχωρήσεις είναι αρνητικό στοιχείο, ακόμη χειρότερη είναι η αντιστροφή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ», όπως η περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ. «Και είναι επακόλουθο ότι αυτές οι υπαναχωρήσεις/ανατροπές συνοδεύονται από χρησιμοποίηση των ‘κατάλληλων’ προσώπων. Στην ΤτΕ, στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αλλού παραμένουν οι εκλεκτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή ο υπ. Οικονομικών συλλέγει ως συμβούλους μεγαλόσχημους υπαλλήλους των διεθνών τοκογλύφων. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί εξαντλήθηκαν ΗΔΗ τα όρια μιας στρατηγικής που θεωρούσε ότι μπορούσαν να παρθούν στοιχειώδη φιλολαϊκά μέτρα με την ανοχή των δανειστών. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει..», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Κοσμάς (ιδρυτικό στέλεχος της συνιστώσας «Κόκκινο». προτείνει μέσω της «Εργατικής Αριστεράς» το «Εναλλακτικό σχέδιο για τη αναπόφευκτη ρήξη». Στο δισέλιδο άρθρο-απάντηση στα «δύο βασικά όπλα εκβιασμού εκ μέρους των δανειστών», τα οποία κατά τον κ. Κοσμά, είναι «οι τράπεζες(απειλή κατάρρευσης όταν ο Ντράγκι κλείσει τη στρόφιγγα της παροχής ρευστότητας) και τα τοκοχρεολύσια(στάση πληρωμών των Δημοσίου προς τους δανειστές λόγω διακοπής της χρηματοδότησης…από τους δανειστές) το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά προτείνοντας τα εξής:  «Για το ζήτημα της στάσης πληρωμών στα τοκοχρεολύσια του δημόσιου χρέους, η απάντηση είναι ακριβώς η στάση πληρωμών!». Ο κ. Κοσμάς κάνει λόγο για το «ελληνικό κανόνι», που θα έχει «τεράστια διαβρωτική δύναμη για την Ευρωζώνη». Στην περίπτωση που ο κεντρικός Ευρωπαίος τραπεζίτης κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας και οι ελληνικές τράπεζες καταρρεύσουν, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μία δέσμη έκτακτων μέτρων, που θα πρέπει να εφαρμοστούν στο τραπεζικό σύστημα και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

α) Αμεση απαγόρευση εξόδου κεφαλαίων από την χώρα. Ενας θηριώδης φορολογικός συντελεστής για τα κεφάλαια που φεύγουν, είναι ένα αποτελεσματικός τρόπος ώστε οι καταθέσεις-προϊόν κερδών να μην φύγουν από την χώρα.
β) Επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις καταθέσεων. Ένα μέτρο που προφανώς δεν θα πλήξει τους μικροκαταθέτες και τους μισθοσυντήρητους.
γ) Αναγκαστική δέσμευση τμήματος των υψηλών καταθέσεων. Κατά προτίμηση με άμεση βαριά φορολόγηση, αλλά έστω με ανταλλαγή μεγάλου μέρους τους με πενταετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Θα πρόκειται για έκτακτη εισφορά επί των σωρευμένων κερδών.
δ) Μέτρα για να πληρώσουν οι ιδιώτες μέτοχοι και οι ομολογιούχοι. Συγκέντρωση του σάπιου ενεργητικού των τραπεζών σε ‘κακή’ τράπεζα(bad bank) και μετατροπή του μετοχολογίου των ιδιωτών μεγαλομετόχων σε κοινές μετοχές της ‘κακής’ τράπεζας.
ε) Σεισάχθεια: Διαδικασία εκκαθάρισης-ρύθμισης των ‘κόκκινων δανείων’, πάλι με ταξικό κριτήριο, ανάλογα αν είναι δάνεια προς επιχειρήσεις(ιδιαίτερα μεγάλες και κερδοφόρες), προς νοικοκυριά με υψηλά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία ή προς εργαζόμενους, μισθοσυντήρητους συνταξιούχους ή ανέργους».
Πώς μπορεί να γίνουν όλα αυτά στην πράξη; Όπως λέει ο κ. Κοσμάς, «’με το γράμμα του νόμου’, αν κηρυχτούν οι ελληνικές τράπεζες σε διαδικασία bail in, δηλαδή εκκαθάρισης,», όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση της Κύπρου. Οσον αφορά στο νόμισμα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Δεν βιαζόμαστε για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά κερδίζουμε χρόνο με μέτρα όπως παράλληλο νόμισμα».