Ενδεικτικοί του κλίματος, που επικράτησε, είναι οι διάλογοι, που διημείφθησαν, ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τους συνομιλητές του.
Σύμφωνα με το “Έθνος” της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να περάσει το μήνυμα πως η νεά κυβέρνηση αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για να προχωρήσουν μεταρρρυθμίσεις που προηγούμενες κυβερνήσεις, λόγω εξαρτήσεων αδυνατούσαν να τολμήσουν ενώ η γερμανίδα Καγκελάριος επέμενε στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, εμφανίστηκε επιθετικός εστιάζοντας στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια ενώ αδιέξοδη ήταν η συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για το θέμα της διακράτησης των κερδών των ελληνικών ομολόγων.
Ο διάλογος Τσίπρα- Μέρκελ
Τσίπρας: Στην Ελλάδα είχαμε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αυτό δεν γυρίζει πίσω. Αξιοποιήστε τη θετικά. Δείτε την ως ευκαιρία για να γίνου επιτέλους στη χωά μεταρρθυμίσεις που δεν έκαναν ποτέ οι προηγουμενοι, γιατί είχαν δεσμεύσεις με συμφέροντα.
Μέρκελ: Κάθε κυβέρνηση έχει τις προτεραιότητές της. Το ίδιο έγινε και με την Ιρλανδία.
Μέρκελ:Τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις; Γιατί δεν προχωρούν;
Τσίπρας: Εμείς θέλουμε αποκρατικποιίησεις με διεθνείς συνέργειες που να μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίες, με το Δημόσιο να παίζει στρατηγικό ρόλο. Όπως ο ρόλος που έχει το γερμανικό Δημόσιο για παράδειγμα στα δίκτυα.
Ο διάλογος Τσίπρα -Γιούνκερ
Γιούνκερ: Δεν είναι δυαντόν να προσπαθώ να βοηθήσω με κάθε τρόπο και η κυβέρνησή σου να υπονομεύει την αποστολή του τεχνικού κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα
Τσίπρας: Διαρκώς προσπαθούν κάποιοι με δηλώσεις να εκτραπεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στην προηγούμενη περίοδο. Πείτε μου τί ζητάτε; Θέλετε να εφαρμόσω το mail Χαρδούβελη που δεν εφάρμοσε ο Σαμαράς;
Ο διάλογος Τσίπρα- Ντράγκι
Τσίπρας: Να αποδωθούν στην Ελλάδα τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα.
Ντράγκι: Δεν έχω εγώ τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων. Δεν είναι δουλειά μου να τα αποδώσω στην Ελλάδα. Είναι θέμα των κυβερνήσεων.
Τσίπρας: Εμείς πληρώνουμε διαρκώς τις υποχρέωσεις μας και δεν λαμβάνουμε τίποτα.