ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαλλαγή από τον «εφιάλτη» της προκαταβολής φόρου 55%, για τους μισθωτούς με μπλοκάκι.

Εφαρμόζοντας τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ενόψει και της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το προσεχές διάστημα, η Γενική Γραμματέας θα δίδει επιπλέον και την δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που, λόγω κρίσης, υπέστησαν μείωση κερδών υψηλότερη του 25%.

Μέχρι και πέρυσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που είχαν ταυτόχρονα και κάποιο εισόδημα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια, πλήρωναν και προκαταβολή φόρου για το σύνολο των εισοδημάτων τους, αδιακρίτως αν αυτά σχετίζονταν ή όχι με το επάγγελμα ή την επιχειρηματική δράση τους.

Έτσι, για παράδειγμα:

1. ιδιωτικός υπάλληλος με εισόδημα πχ 12.000 ευρώ το χρόνο, που έκανε έναρξη στην εφορία για να κάνει δεύτερη δουλειά ώστε να αμείβεται με μπλοκάκι πχ για 3.000 ευρώ το χρόνο, έβλεπε να πληρώνει προκαταβολή φόρου 55% για την επόμενη χρονιά, όχι μόνο για τα 3.000 ευρώ που είχε κέρδος από το μπλοκάκι αλλά για το άθροισμα και των μισθωτών αποδοχών του, δηλαδή για τα 15.000 ευρώ συνολικά.

2. συνταξιούχος που είχε και ένα εισόδημα από ενοίκια και με το εφάπαξ που πήρε, ξεκίνησε να ασκεί κάποιο επιτήδευμα (πχ καθαριστήριο ρούχων ή πλυντήριο αυτοκινήτων στη γειτονιά του), ενώ μπορεί (λόγω κρίσης) να είχε και ζημιές από την επιχείρηση στα πρώτα χρόνια, υποχρεωνόταν να πληρώσει και προκαταβολικά 55% επιπλέον φόρο, επειδή αθροίζονταν τα εισοδήματά του.

Αυτό πλέον από φέτος αλλάζει αφού, με τα νέα δεδομένα, η τυχόν προκαταβολή φόρου που θα κληθεί να ππληρώσει, θα υπολογιστεί μόνον στο εισόδημα που είχε από ελεύθερο επάγγελμα ή επιχείρηση.

Η απόφαση Σαββαΐδου αναμένεται να δώσει λύση και στο πρόβλημα που ανακύπτει όταν στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος της χρονιάς, επί του οποίου θα επιβληθεί και προκαταβολή φόρου 55% για την επομένη, προσμετρούνται και τα τεκμήρια.

Αν τα τεκμαρτά εισοδήματα είναι μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα από μισθούς ή ενοίκια του 2014, τότε η ΓΓΔΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλεται προκαταβολή φόρου 55% μόνο στη διαφορά που προκύπτει. Ή, εναλλακτικά, αν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα από το ελεύθεριο επάγγελμα ή την επιχείρηση, μπορεί το φυσικό πρόσωπο να γλιτώσει την προκαταβολή, σαν μισθωτός.

Πιο ξεκάθαρα είναι ίσως τα πράγματα στην περίπτωση που κάποιος επιτηδευματίας έχει υποστεί μεγάλη μείωση στα εισοδήματά του από την επιχειρηματική δραστηριότητα, σε ποσοστό που ξεπερνά κατά 25% και άνω τα δηλωθέντα της προηγούμενης χρονιάς (τα δηλωθέντα το 2014 για το 2013).

Στην περίπτωση αυτή ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ότι μπορεί ο φορολογούμενος να ζητήσει και να απαλλαγεί από την προκαταβολή του φόρου 55% (που θα αφορά μόνο στην επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικά ασχέτως αν έχει ή όχι και άλλα εισοσδήματα από μισθούς, συντάξεις κλπ). Με τον τρόπο αυτό, θα γλιτώσει την «απανταχούσα» της εφορίας για εισοδήματα που τείνουν να μειώνονται αντί να αυξάνονται και, πάντως, δεν είναι βέβαιο πια αν θα τα έχει το 2015 για να πληρώσει και προκαταβολικά τον πρόσθετο φόρο πριν φανεί η εκκαθάριση του 2016.

 

πηγή: newmoney.gr