ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραντεβού για όλα Μέρκελ – Τσίπρα στο Βερολίνο- Γερμανική καγκελαρία: Μην περιμένετε αποφάσεις από τη συνάντηση με Μέρκελ

Θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση, τις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, την πορεία της ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιώνπου μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άγγελας Μέρκελ. 

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών το κλίμα στις δύο πρωτεύουσες έχει αποφορτιστεί και έτσι οι δύο ηγέτες θα μπορούν να συζητήσουν εφ' όλης της ύλης και χωρίς πίεση.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός και οι συμμετέχοντες στην ελληνική αποστολή θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για το Βερολίνο μεταφέροντας τους εξής τρεις βασικούς «τίτλους» στην ατζέντα των επιχειρημάτων τους:

Ο πρώτος «τίτλος» αναφέρεται στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν στις διαπραγματεύσεις που καταγράφηκαν στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και συζητήθηκαν εκ νέου στην επταμερή (με την κυρία Μέρκελ και τους κ. Ολάντ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Τουσκ, Ντράγκι και Τσίπρα).

Πληροφορίες λένε ότι κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίστηκε η ανάγκη περιγραφής με ενάργεια ενός φακέλου δράσεων, που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη των ιδιωτικοποιήσεων, τις αναγκαίες αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, την αναμόρφωση του φορολογικού χάρτη με έμφαση στην άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής κ.ά.

Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά αναμένει να δει και να ακούσει και τις απόψεις/προτεραιότητες της καγκελαρίας, ενώ είναι καθ' οδόν προς τη σύνταξη της ολοκληρωμένης λίστας προτάσεων προς το προσεχές Eurogroup, προκειμένου να αρχίσει να αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα δεχθεί «παραινέσεις» για μειώσεις συντάξεων, μισθών κ.ά., όπως έχει ήδη δεσμευτεί με απόλυτο τρόπο στο εσωτερικό.

Ο δεύτερος τίτλος συνδέεται με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Οπου, ας σημειωθεί, ήταν η «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ από την προεκλογική περίοδο και αποτέλεσε και θέμα συζήτησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της ευρωομάδας του Μ. Γλέζο όταν βρισκόταν πρόσφατα στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση με τους κ. Γιούνκερ και Σουλτς.

Ο τρίτος τίτλος, στον οποίο επιμένουν από το Βερολίνο, δείχνει προς τα διμερή θέματα και τις διάφορες συνεργασίες σε αυτοδιοικητικό και όχι μόνο επίπεδο των δύο χωρών.

Όπως πληροφορήθηκε σήμερα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης, η ελληνική πλευρά σχεδιάζει ένα μείγμα φορολογικών αυξήσεων, ιδιωτικοποιήσεων και πληρωμών εκ μέρους φορολογικών παραβατών προκειμένου να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία. Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ενώ σύνταξη στα 62 πρόκειται να λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν εργαστεί τουλάχιστον 40 χρόνια.

Η πληγή της φοροδιαφυγής

Όπως μεταδίδει το dpa, οι φορολογικές αρχές προτίθενται να καλέσουν εντός των επόμενων ημερών όλους τους Έλληνες με αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό να απευθυνθούν στις ελληνικές εφορίες. «Ξέρουμε ποιοι είναι και τους δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν τους εαυτούς τους», δήλωσε στο dpa υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται επίσης να αυξήσει τον ΦΠΑ για ορισμένα τουριστικά νησιά, όπως τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Φορολογικές αυξήσεις αναμένονται να επιβληθούν τέλος στον καπνό αλλά και στα αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στη γερμανίδα καγκελάριο ορισμένες βασικές αρχές του κυβερνητικού του προγράμματος. Πέραν τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να επιδείξει στο Βερολίνο την αποφασιστικότητά του να «αναμετρηθεί» με όσους επί δεκαετίες «φοροδιέφευγαν» και συντηρούσαν δομές «οικογενειοκρατίας» στην Ελλάδα.

Γερμανική καγκελαρία: Μην περιμένετε αποφάσεις από τη συνάντηση με Μέρκελ

Στο Eurogroup παραπέμπει το Βερολίνο για το ζήτημα της λίστας των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητήσει οι εταίροι από την Ελλάδα. 

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί έναντι του Eurogroup, όχι διμερώς έναντι της Γερμανίας, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς εάν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ περιμένει σήμερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να της παρουσιάσει λίστα με προτάσεις μεταρρυθμίσεων.

Όπως είπε, η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται να ακούσει ποιες προτάσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις» από τη σημερινή συνάντηση.

«Καμία διμερής συνάντηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Eurogroup» σημείωσε ο κ. Ζάιμπερτ, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Καγκελαρία.

«Δεν είπα ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα των συνομιλιών. Η παρουσίαση όμως της λίστας αφορά το Eurogroup» πρόσθεσε.

Στις 7 θα γίνουν κοινές δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις, ενώ θα ακολουθήσει το καθοριστικής σημασίας δείπνο, στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.