ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: «Αλληλεγγύη Ελλάδας – Κύπρου»

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γιαννάκης Ομήρου, αν και απέφυγε να σχολιάσει ευθέως χθεσινή αναφορά του Κύπριου υπουργού Οικονομικών ότι «η Κύπρος δεν έχει (με την Ελλάδα) τη σχέση ψευδοκράτους-κατοχικής Τουρκίας», τόνισε ότι η κοινή πορεία και η εθνική ομοψυχία μεταξύ του κυπριακού και μητροπολιτικού ελληνισμού, η συμπόρευση Ελλάδας και Κύπρου είναι όρος επιβίωσης για τον κυπριακό, τον ελληνικό λαό και τον ελληνισμό.

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπέδειξε ότι «γεγονότα τα οποία κλονίζουν αυτή την αλληλεγγύη, ουσιαστικά κλονίζουν και την προοπτική να υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά συνολικά των ευρωπαϊκών λαών».

Οι πρόεδροι των κοινοβουλίων Κύπρου-Ελλάδας συζήτησαν για το Κυπριακό, τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την οικονομική κρίση που μαστίζει και τις δύο χώρες, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων.

Η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι επέλεξε συνειδητά να πραγματοποιήσει στην Κύπρο την πρώτη της επίσκεψη, υπό την ιδιότητά της ως προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

«Και με αυτό τον τρόπο να σηματοδοτήσω την ανάγκη σε κάθε μας κίνηση, σε κάθε μας επιλογή, σε κάθε μας λέξη και σε κάθε μας πράξη να επιβεβαιώνουμε αυτή την αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη που διέπει διαχρονικά τις σχέσεις Ελλάδας–Κύπρου, τις σχέσεις των λαών μας», είπε.

Η αλληλεγγύη αυτή ανέφερε «δεν επιτρέπεται, για καμία σκοπιμότητα, να τίθεται υπό διακύβευση, μια αλληλεγγύη, η οποία αποτελεί η ίδια εγγύηση ότι θα υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα τόσο του ελληνικού λαού όσο και του κυπριακού λαού, αλλά συνολικότερα τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών, τα δικαιώματά τους, η αξίωσή τους για ευημερία και προκοπή».

Η πρόεδρος κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε στον κ. Ομήρου, η Κυπριακή Βουλή να έχει ενεργό συμμετοχή με αντιπρόσωπό της σε αυτή την Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σύσταση Επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, το οποίο (χρέος) χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ως «πρόσχημα και ως όχημα για την καταδυνάστευση ενός ολόκληρου λαού». «Είμαι βέβαιη ότι η διερεύνηση θα αναδείξει στοιχεία που θα είναι άκρως χρήσιμα και για τον κυπριακό λαό και δεσμεύτηκα ότι τέτοια στοιχεία θα θέσουμε υπόψη της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι σε θέση να αξιοποιηθούν, ιδίως σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα και αντίστροφα, επιφυλασσόμαστε δε να ζητήσουμε τη συνδρομή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πλήρη διαλεύκανση όλων των παραμέτρων που έχουν να κάνουν με τις ευθύνες της υπαγωγής στο μνημόνιο», είπε.

Για το Κυπριακό, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε τη συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων στα δίκαια αιτήματα του κυπριακού λαού για ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων, για επίλυση του Κυπριακού, με επανεκκίνηση των συνομιλιών για οριστική λύση στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο και ευρωπαϊκού κεκτημένου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».

Ο κ. Ομήρου δήλωσε πως η πρώτη επίσκεψη της κ. Κωνσταντοπούλου στην Κύπρο «εκπέμπει ένα βαρύτατο συμβολισμό, γιατί επαναβεβαιώνει ότι ο μητροπολιτικός ελληνισμός, μέσω του κατ` εξοχήν οργάνου λαϊκής κυριαρχίας, που είναι η Βουλή των Ελλήνων, στέκεται δίπλα στον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας».

Αναφορικά με την οικονομική κρίση, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι είναι κοινή η θέση πως η παρατεταμένη λιτότητα και η σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιβληθεί από τους κυρίαρχους ηγεμονικούς κύκλους της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε βαθιά ύφεση τις οικονομίες, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ανεργία, στο φαινόμενο της μετανάστευσης και βεβαίως σε υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

«Στηρίζουμε αποφασιστικά, ως Βουλή των Αντιπροσώπων, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί τους όρους απαράδεκτους που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό, στην ελληνική Πολιτεία, στην Ελληνική Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Ομήρου.

Πηγή: ΑΜΠΕ