ώστε να συγκληθεί στο τέλος της εβδομάδας η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης και όλα αυτά σε κλίμα πιστωτικής ασφυξίας από την ΕΚΤ.
Ανοικτό παράθυρο για "ανάσα" στο "ξεκλείδωμα" της ρευστότητας και ανεύρεσης συμφωνίας για να αποφευχθεί ο στραγγαλισμός και η πίεση για στάση πληρωμών, άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ,ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να αποστείλει έναν νέο κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως έχουν ζητήσει οι πιστωτές της Αθήνας, προκειμένου να εκταμιευθεί μια νέα δόση του δανείου της χώρας.
"Εφόσον έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με έκτακτο δανεισμό, μέσα στους επόμενους μήνες", ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα "μπορεί ακόμη να αναχρηματοδοτηθεί η ίδια, ευτυχώς".
«Μπορώ να πω με συγκρατημένη ικανοποίηση ότι η διαδικασία προχωρά εκ νέου», είπε ο Ντάισελμπλουμ.
Ακόμη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα θα βελτιωθούν, κάτι που αποτελεί, σύμφωνα με το Βερολίνο, «αναγκαία προϋπόθεση» ώστε να γίνουν «σοβαρές συζητήσεις» με σκοπό την επίλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης..
Μάλιστα, αυτή είναι η δεύτερη θετική είδηση που έρχεται από τον πρόεδρο του Eurogroup, καθώς, το πρωί της Τρίτης έστειλε επιστολή με τη μορφή του κατεπείγοντος προς τον EFSFS και τον επικεφαλής του EWG να εξετάσουν ο ελληνικό αίτημα για το 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup με την εντολή του κατεπείγοντος ζητάει να εξεταστεί το θέμα γρήγορα από τα κλιμάκια του ΕWG. Πρόκειται για τα χρήματα που συνδέονται με τα κεφάλαια που δανείστηκε η Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματός της.
Οπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου MNI, βάσει της διαδικασίας ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) πρέπει να κάνει το ανάλογο αίτημα-γνωμοδότηση στον EFSF, ενώ την τελική απόφαση θα την πάρει το Δ.Σ. του Ταμείου.