Σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να παρατηρούνται (50 ημέρες μετά) στην υπόθεση του τραγικού θανάτου του 20χρονου σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη μεταξύ αναφορών στις οποίες προχωρούν εμπλεκόμενοι και των δεδομένων που έχουν τα στελέχη των διωκτικών αρχών. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι το ζήτημα των «καψωνιών» σε βάρος του σπουδαστή είναι ασφαλώς υπαρκτό, αναζητούν όμως και σε άλλες παραμέτρους τις αιτίες του απονενοημένου διαβήματος. Διατηρούν ωστόσο επιφυλάξεις αν τελικώς συγκεντρωθούν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον συμφοιτητών του ή άλλων ατόμων.
«Το Βήμα» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος παρουσιάζουν όλα τα τελευταία δεδομένα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. με απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που απασχολούν τις τελευταίες εβδομάδες την κοινή γνώμη.
Υπάρχει ενδεχόμενο ο θάνατος του Βαγέλη Γιακουμάκη να οφείλεται σε δολοφονία;
Οι αστυνομικοί αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο. Ολα τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας, τα δεδομένα από τις κάμερες που κατέγραψαν τις τελευταίες κινήσεις, η τομή στις φλέβες του με το αριστερό χέρι του, η αμυχή από «δοκιμαστική απόπειρα», όπως και άλλα ίχνη, οδηγούν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στο ότι «σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει εμπλοκή άλλου ανθρώπου στον θάνατο του 20χρονου».
Υπήρχε bullying σε βάρος του;
Αυτό είναι αναμφισβήτητο – παρότι εγκληματολόγοι, αρμόδιοι επιστήμονες και αστυνομικοί αναφέρουν ότι ο όρος αφορά κυρίως τους ανηλίκους (σε γυμνάσια, δημοτικά σχολεία κ.τ.λ.) και όχι ενηλίκους. Πλέον, πέρα από την εσωτερική έκθεση επιτροπής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΕΛ.ΑΣ. έχει συγκεντρώσει και σχετικές καταθέσεις πρώην και νυν σπουδαστών σε βάρος του άτυχου σπουδαστή. Παράλληλα υπάρχει και το βίντεο που έχει καταθέσει ο ιδιωτικός ερευνητής κ. Γιώργος Τσούκαλης.
Το bullying είναι η αιτία αυτοκτονίας του σπουδαστή;
Εδώ οι αστυνομικοί έχουν εξαιρετικές αμφιβολίες, παρά τις σχετικές περί του αντιθέτου αναφορές στα ΜΜΕ. Και αυτό διότι αφενός τα περισσότερα από αυτά τα καψώνια δεν είχαν λάβει χώρα τον τελευταίο καιρό αλλά και σε ορισμένα παλαιότερα – όπως συνέβη στο βίντεο που παρέδωσε ο κ. Τσούκαλης – φέρεται ο Βαγγέλης Γιακουμάκης να αστειεύεται τελικώς με τους συμφοιτητές του και να συμμετέχει – εκών άκων – στο υποτιθέμενο «αστείο». Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πράγματι υπήρχαν πράξεις «χλευασμού» και βιαιοτήτων σε βάρος του, διατηρούν όμως αμφιβολίες αν αυτή ήταν η αιτία της μεγάλης φυγής και του θανάτου του.
Αν δεν ήταν αυτή η αιτία, γιατί προχώρησε ο 20χρονος στο απονενοημένο διάβημα;
Οι αξιωματικοί αναζητούν δύο στοιχεία: πρώτον, αν είχε συμβεί κάτι μεταξύ του Βαγγέλη Γιακουμάκη και δύο-τριών άλλων σπουδαστών και υπήρχε εκβίασή του με οπτικό υλικό ή άλλο «αντικείμενο» για κάποιο προσωπικό θέμα. Οι αστυνομικοί αναζητούν τι συνέβη το μεσημέρι της 6ης Φεβρουαρίου – μετά το μεσημεριανό φαγητό -, οπότε κινήθηκε στον διάδρομο έξω από το δωμάτιο. Αμέσως μπήκε μέσα, άφησε τα προσωπικά αντικείμενά του και ταραγμένος έσπευσε να εξαφανισθεί.
Δεύτερον, τι διαμείφθηκε στις δύο τελευταίες εκτενείς συζητήσεις του στο κινητό με συγγενείς του, για τις οποίες κρίνουν ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις από τους οικείους του». Το γεγονός ότι οι συγγενείς του μία ώρα μετά τη μη απάντηση σε κλήση τους προς τον νεαρό έσπευσαν να δηλώσουν εξαφάνιση αλλά και ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεν άφησε κανένα σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους της τελευταίας επιλογής του οδηγούν την ΕΛ.ΑΣ. στη σκέψη μήπως ο σπουδαστής είχε μιλήσει σε οικείους του για το ενδεχόμενο απονενοημένης πράξης. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν έχει προσδιορισθεί ποιος θα μπορούσε να ήταν ο λόγος πίεσης στον 20χρονο πέρα από το θέμα της χαμηλής βαθμολογίας του.
Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη;
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, παρότι γίνονται συντονισμένες δικαστικές έρευνες από αστυνομικές και δικαστικές αρχές, πιθανόν όχι. Επειδή δεν υπάρχει το αδίκημα – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα – της ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία, ενώ και η προαναφερόμενη «εκβίαση» έχει πρόβλημα τεκμηρίωσης. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ότι «η περίπτωση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη έχει πράγματι πολλά τραγικά στοιχεία, δεν διαφέρει όμως εντυπωσιακά από εκατοντάδες άλλες υποθέσεις αυτοκτονίας – στον στρατό, θύματα τοκογλύφων, απολυμένων από επιχειρήσεις κ.ά. – όπου ασκούνταν στον μετέπειτα αυτόχειρα μεγάλες πιέσεις από διάφορες ομάδες προσώπων. Στην περίπτωση του νεαρού σπουδαστή η ειδοποιός διαφορά έγκειται στην πολυήμερη δραματική αναζήτησή του – λόγω λαθών στις σχετικές έρευνες – που μεγέθυνε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης».