Αρχισε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorkingGroup), κατά την οποία θα εξεταστεί το αίτημα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την επιστροφή των 1,2 δις. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την έγκριση του οποίου χρειάζεται ομοφωνία.
Το αίτημα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει ζητήσει και ο πρόεδρος του Eurogroup από τον EFSF να το εξετάσει, ενώ όπως ανέφερε εκπρόσωπος του EFSF, Γέρουν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τον Τόμας Βίζερ να επιληφθεί επί του θέματος σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τρίτης, εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές ακόμα λεπτομέρειες που χρειάζονται αποσαφήνιση.
«Εφόσον έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με έκτακτο δανεισμό, μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα «μπορεί ακόμη να αναχρηματοδοτηθεί η ίδια, ευτυχώς».
Η ώρα των μεταρρυθμίσεων
Στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί θα δοθεί και μία πρώτη εικόνα προς τα έξω των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει στους δανειστές η ελληνική πλευρά, προτού υποβληθούν οριστικά σε αυτούς.
Οι εταίροι, ωστόσο, δεν κρύβουν την επιμονή τους στην εφαρμογή του email Χαρδούβελη, του οποίου το περιεχόμενο εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο. Σε αυτό το πνεύμα, αλλά με διαφορετική λογική, καλείται η Αθήνα να καταθέσει τις δικές της προτάσεις.
Από την κατάθεση των μεταρρυθμίσεων με τεκμηριωμένο τρόπο θα κριθεί η απαραίτητη πλέον εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που θα ανακουφίσει τα κρατικά ταμεία που είναι στο «κόκκινο».
Τα πρώτα άμεσα μέτρα είναι υπό τελική επεξεργασία ώστε για να πεισθεί η Ευρωζώνη και να εκταμιεύσει τουλάχιστον τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που μπορεί εύκολα να ισχυριστεί κανείς ότι δεν αποτελούν και νέο πρόγραμμα.
Αυτά είναι, πάντως, και τα μοναδικά κεφάλαια στα οποία μπορεί να ελπίζει η Αθήνα, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι για να εκταμιευθεί δόση του προγράμματος θα πρέπει να έχει κλείσει ο έλεγχος των θεσμών επιτυχώς, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συζητά καν για παροχή δόσης χωρίς να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του προγράμματός του (ούτως ή άλλως το πρόγραμμα του Ταμείου παραμένει σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2016).
Έμφαση δίνεται στα εξής:
1. Μεταρρύθμιση ΦΠΑ
2. Πάταξη φοροδιαφυγής. Κατάργηση φορολογικής αμνηστίας
3. Εξάλειψη σε φορολογικές εξαιρέσεις
4. Περιουσιολόγιο,
5. Εθνικό Σχέδιο Κατά της Διαφθοράς, λαθρεμπόριο καυσίμων και των προϊόντων καπνού
6. Ενίσχυση Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων – αύξηση ελέγχων
7. Αναθεώρηση των δαπανών για μη μισθολογικά επιδόματα σε όλο τον δημόσιο τομέα
8. Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων
Με την κατάθεσή της στην αρχή της εβδομάδας θα υπάρξει μια διαβούλευση με το Brussels Group αλλά και τους εκπρόσωπους των θεσμών στην Αθήνα ώστε σε νέο έκτακτο Eurogroup, το οποίο είναι πιθανό να συγκληθεί την προσεχή Παρασκευή 27 Μαρτίου, να υπάρξουν απαντήσεις. Εφόσον κριθεί επαρκής ο κατάλογος με τις ελληνικές προτάσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για να επιστραφούν στη χώρα μας τα εκκρεμή 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα. «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα στοιχεία το συντομότερο», ανέφερε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας το Σαββατοκύριακο μετά τις διαρκείς συσκέψεις.
Μεγάλες αλλαγές
Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί επί τάπητος για δεύτερο χρόνο:
– Μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης: Εξάλειψη περιπτώσεων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων συγκεντροποίηση στα συνταξιοδοτικά ταμεία, κατάργηση στις χρεώσεις υπέρ τρίτων.
– Αντιμετώπιση κόκκινων δανείων με παράλληλη μέριμνα για κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δημοσιονομικές επιτπώσεις
– Εκσυγχρονισμός πτωχευτικού νόμου, αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων και διαχείριση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
– Νέος χάρτης ιδιωτικοποιήσεων (Όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία. Αναθεώρηση στις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
– Λίστα ΟΟΣΑ. Άρση σε εμπόδια ανταγωνισμού
– Ολοκλήρωση Κτηματολογίου και καταγραφή δικαιωμάτων ιδιοκτησίας αλλά και πλαίσιο χρήσεων γης.
– Αγορά Εργασίας. Μεταρρυθμίσεις βάση της βέλτιστης πρακτική της ΕΕ, με τεχνογνωσία των ILO – ΟΟΣΑ.
– Μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης