Αυτά αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) υιοθετώντας ψήφισμα που συνέταξε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.
Με το εν λόγω ψήφισμα, το ΕΚ επισημαίνει ότι ο φορολογικός ανταγωνισμός πρέπει να είναι δίκαιος και διαφανής και επικρίνει τα κράτη-μέλη που επέτρεψαν στις φορολογικές Αρχές τους να συνάψουν φορολογικές συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες, ακόμη και όταν η οικονομική τους δραστηριότητα λαμβάνει χώρα σε άλλο κράτος. «Οι μυστικές φορολογικές αποφάσεις λειτουργούν σε βάρος των φορολογικών συστημάτων άλλων χωρών και στρεβλώνουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό» αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος, απευθύνοντας παράλληλα στα κράτη-μέλη της ΕΕ τις εξής συστάσεις:
– Απλοποίηση των εθνικών φορολογικών συστημάτων, έτσι ώστε να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και η γραφειοκρατία για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις.
– Απομάκρυνση των εμποδίων που παρακωλύουν τις διασυνοριακές δραστηριότητες.
– Εισαγωγή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε όλα τα κράτη-μέλη (μέχρι στιγμής μόνο 11 τον έχουν υιοθετήσει).
– Κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, και σε μετέπειτα στάδιο για όλες τις άλλες εταιρείες.
– Δράση κατά των επιζήμιων φορολογικών κινήτρων για τα εισοδήματα από ευρεσιτεχνίες (δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας).
– Διαφάνεια γύρω από τις φορολογικές αποφάσεις, καθώς αυτές δημιουργούν ευκαιρίες για φοροαποφυγή.
– Βελτίωση της πρόσβασης των εθνικών κοινοβουλίων στο περιεχόμενο των φορολογικών αποφάσεων.
– Δημιουργία μίας μαύρης λίστας ως τον Ιούλιο του 2015 από την Επιτροπή με τους φορολογικούς παραδείσους και τις χώρες που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.
– Αναστολή ή ανάκληση των αδειών λογιστών, δικηγορικών γραφείων και άλλων χρηματοοικονομικών συμβούλων που έχουν καταδικαστεί για φορολογική απάτη.
– Μετατόπιση της φορολογικής επιβάρυνσης από την εργασία σε άλλες μορφές φορολογίας.
– Βελτίωση της συλλογής των εσόδων από τον ΦΠΑ.
Με αφορμή την υιοθέτηση του ψηφίσματος η εισηγήτρια Εύα Καϊλή δήλωσε: «Η καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος. Με αυτό το ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, υποστηρίζοντας άμεσες δράσεις υπέρ της φορολογικής διαφάνειας, της φορολογίας με κοινωνική δικαιοσύνη, και των φορολογικών πολιτικών που προωθούν την ανάπτυξη».
Πηγή: naftemporiki.gr