Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, με την κάθε πλευρά να δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα.
Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι», όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες», επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, χωρίς να περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα.
Παράλληλα, παρατηρούν ότι οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και να επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.
Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα, συμπληρώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.
Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση», επισημαίνουν.
Άλλωστε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι στόχος είναι η ρήξη με τη διαπλοκή και η λύση με την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα τρίτου μνημονίου.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους καθώς και την απομείωσή του, ενώ παρατήρησε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το ελληνικό πρόβλημα αφορά την ενότητα της ίδιας της Ευρωζώνης, ως εκ τούτου δεν μπορούν να το διαχειριστούν αποκλειστικά οικονομολόγοι και τεχνοκράτες, αλλά οι ίδιοι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «μιλάμε για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ενώ ερωτηθείς για το θέμα της Siemens ζήτησε πολιτική όσο και νομική στήριξη από τη γερμανική πλευρά.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι Κίνα και Ρωσία αποτελούν διεθνείς συνομιλητές της χώρας μας, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογών, αλλά και τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης.
Τέλος, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή, στην περίπτωση που κάποια στελέχη βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης:
"Ρουκέτα" Καμμένου για τα πετρέλαια – Τι προτείνει στον Λευκό Οίκο
Στην εντατική οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες – Σκοτάδι στο τούνελ για συνεδρίαση του Eurogroup