Το πρακτορείο επικαλούμενοι καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα οδήγησε την ΕΚΤ στο να εξετάσει ένα τέτοιο σενάριο και να κάνει το λογαριασμό μιας ελληνικής εξόδου.
«Αν βγει μια χώρα, οι υπόλοιπες θα πρέπει να απορροφήσουν τα κόστη», υποστήριξε ο Σταύρος Ζένιος, ακαδημαϊκός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Αυτοί που θα μείνουν πίσω θα έχουν μεγαλύτερο βάρος. Οι ζημίες θα απορροφηθούν από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Είναι σε θέση να αντέξουν το κόστος;» υπογράμμισε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι οποιεσδήποτε απώλειες θα είναι πλέον των χρεών τα οποία δεν θα πληρώσει η Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρακτορείο δεν είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς το μέγεθος ενός τέτοιου ρίσκου αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μ. Ντράγκι η ΕΚΤ είναι εκτεθειμένη σε ελληνικό χρέος ύψους 104 δισ. Ευρώ, ένα ποσό που αυξάνεται διαρκώς.
Όμως ακόμη κι αυτό το ποσό δεν αντανακλά την πραγματική «ζημιά» αφού αν η Αθήνα χρεοκοπήσει θα υπάρξει και πλήγμα από την «υπερβολική έκθεση» (ovedraft) της Eλλάδας στο ευρωσύστημα μέσω του συστήματος πληρωμών «Target 2».
Διαβάστε ακόμα :
Το σχέδιο των ξένων τραπεζών σε ενδεχόμενο Grexit. Τι θα κάνουν με τις καταθέσεις και την… δραχμή
Αγανάκτηση Βρυξελλών και Βερολίνου για τη στροφή Τσίπρα προς τη Μόσχα