ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο βίος και η πολιτεία της Β. Σταμάτη. Τα ακριβά γούστα και το μαύρο πολιτικό χρήμα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απέδρασε η Βίκυ Σταμάτη, ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ούτε όμως και με ποιό σκεπτικό η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου και καταδικασθείσα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος πήρε την απόφαση να εξαφανιστεί, αλλά και να εντοπιστεί.

 

Το μόνο βέβαιο είναι πως εδώ και 1,5 χρόνο, από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία κρίθηκε ένοχη σε ποινή κάθειρξης 12 ετών, η Βίκυ Σταμάτη έχει αιτηθεί τουλάχιστον πέντε φορές την αποφυλάκισή της. Κάθε φορά το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημά της, όπως ακριβώς συνέβη και την περασμένη εβδομάδα.

Εξίσου σίγουρο είναι και το γεγονός ότι η Βίκυ Σταμάτη ουδέποτε απαρνήθηκε τον Ακη Τσοχατζόπουλο, αφήνοντας έστω και μια αιχμή σε βάρος του. Παρά τα ευρήματα της Δικαιοσύνης, και κυρίως τα έγγραφα όπου εμφανίζονται διαδρομές χρημάτων, η ίδια σε συνέντευξή της από το Δρομοκαΐτειο υποστήριξε πως "άλλοι θα πρέπει να έχουν πρόβλημα με τον ύπνο τους, όχι ο άντρας μου", καθώς και ότι οι δικαστικές αρχές επεφύλαξαν ιδιαίτερα δυσμενή συμπεριφορά απέναντί της συγκριτικά με άλλους κατηγορούμενους.

Το "μαύρο πολιτικό χρήμα"

Ποιά είναι όμως τα στοιχεία που ερεύνησε η ελληνική Δικαιοσύνη, προκειμένου να καταλήξει στην πρωτόδικη ετυμηγορία της και να καταδικάσει σε κάθειρξη 20 ετών τον πρώην υπουργό και 12 χρόνων τη Βίκυ Σταμάτη, και μάλιστα χωρίς αναστολή;

Πολλά ακούστηκαν για τον πολυτελέστατο γάμο τους στο Παρίσι και για τη δεξίωση στο ξενοδοχείο «Four Seasons», που -σύμφωνα με δημοσιεύματα- κόστισαν το ποσό-μαμούθ των 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Πολλά ακούστηκαν και για τα αλλεπάλληλα ταξίδια και τα ακριβά γούστα. Αυτό όμως, που σήμανε την αντίστροφη μέτρηση, ήταν το σπίτι με θέα την Ακρόπολη, επί της Δ. Αρεοπαγίτου.

Ο «ντόρος» που δημιούργησαν τα ρεπορτάζ για το πολυτελές διαμέρισμα, η απόκτηση του οποίου δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από το «πόθεν έσχες» του πάλαι ποτέ κραταιού άνδρα του ΠΑΣΟΚ και παρ' ολίγον πρωθυπουργού ή της συζύγου του και πρώην υπαλλήλου της ΔΕΗ, ήταν αρκετός για την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ελένη Ράικου, να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Το «κουβάρι» των αποκαλύψεων είχε μόλις αρχίσει να ξετυλίγεται. Στις 11 Απριλίου του 2012 συλλαμβάνεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ συνεχώς εκδίδονται νέα εντάλματα για ανθρώπους του οικογενειακού του περίγυρου, αλλά και στενούς του συνεργάτες. Σε συνδυασμό με τις αναλυτικές σημειώσεις που κατασχέθηκαν από το γραφείο του, η Δικαιοσύνη φαίνεται πως οδηγήθηκε στις δαιδαλώδεις διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ, που φέρονται να πέρασαν μέσα από ένα «καλοστημένο και πολύπλοκο δίκτυο εγχώριων και offshore εταιρειών, καθώς και πλήθους τραπεζικών λογαριασμών», προκειμένου τα χρήματα να «ξεπλυθούν» και να καταλήξουν στον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ή όπως το περιέγραψε μετά από πολλούς μήνες η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ζητώντας την καταδίκη τους, "ένα περίτεχνο κουβάρι από σχεδιασμούς, μεθοδεύσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα, με μοναδικό στόχο να νομιμοποιηθεί βρόμικο χρήμα".

Μάλιστα, η Γεωργία Αδειλίνη ήταν τόσο αμετακίνητη στη θέση της, που επεσήμανε για το περιβόητο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: «Το δάνειο και η δόση του δεν θα είχε πρόβλημα. Εκλεισαν όμως οι δρόμοι εισροής μαύρου χρήματος από τις εταιρείες Τσοχατζόπουλου. Αλλά δεν πειράζει… Η ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψει να επιστραφεί το ακίνητο στην κατοχή της Βίκυς Σταμάτη».

Οι καναπέδες και τα κρόσια

Στο κατηγορητήριο που συνέταξαν σε βάρος της Βίκυς Σταμάτη οι ανακριτές Διαφθοράς και σήμερα εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αναφέρεται πως η ίδια αποδέχθηκε μαύρο χρήμα, μέρος του οποίου χρησιμοποιήθηκε για την αγορά και την ανακαίνιση του διαμερίσματος επί της Αρεοπαγίτου.

Το 2010 το ακίνητο, αφού έχει αγοραστεί από off shore εταιρίες, μεταβιβάζεται  στη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Β. Σταμάτη, έναντι 1,1 εκ. ευρώ, με αντικειμενική αξία 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες επισκευής και ανακαίνισης, ύψους 300.000 ευρώ. Δύο καναπέδες που κοστολογήθηκαν 35.000 ευρώ, διακοσμητικά κρόσια αξίας 2.626 ευρώ και κουρτίνες οι οποίες κόστισαν περίπου 10.000 ευρώ, ήταν μερικά μόνο από τα έξοδα του σπιτιού, όπως καταγράφθηκαν στη δικογραφία.

Επίσης, κατά τη κατηγορία, η σύζυγος Τσοχατζοπούλου εμφανίζεται να έλαβε το χρονικό διάστημα 2000 – 2001 εμβάσματα συνολικής αξίας 120.000 ελβ. φράγκων από το ξάδελφο του πρώην υπουργού και συγκατηγορούμενό της, Ν. Ζήγρα, σε τραπεζικό λογαριασμό της στην ελβετική UBS.

Η μαχήτρια του φωτός

Η ίδια δεν σταμάτησε στιγμή να αρνείται της κατηγορίες. Χαρακτηριστικότερο απόσπασμα των όσων έχει υποστηρίξει κατά καιρούς, καταγράφθηκε όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του news247.gr στην ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά απολογία της μεσούσης της δίκης για το αποκαλούμενο "μαύρο πολιτικό χρήμα", το 2013.

«Προσάγομαι ενώπιόν σας με τις δύο ιερές ιδιότητες της μάνας και της συζύγου», είπε και συνέχισε: «Το παιδί μου τιμωρείται για το επίθετό μου. Ημουν και είμαι μαχητής του φωτός». Επιπλέον, η Βίκυ Σταμάτη επιτέθηκε στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι την κατασυκοφάντησαν, κάνοντας λόγο για «διασυρμό» και «διαπόμπευση», αλλά και «ψυχική βλάβη» εξαιτίας του εγκλεισμού της.

Πολιτική αγωγή: Ποιος παρήγγειλε τα έπιπλα για τη Δ. Αρεοπαγίτου;

Σταμάτη: Ποιος διώχθηκε για έναν καναπέ, κουρτίνες και κρόσια;

Πρόεδρος: Εσείς. Αρα τα παραγγείλατε. Δεν είναι μόνον αυτά. Συνδυασμός είναι.

Σταμάτη: Να το πω αλλιώς. Ποιος φυλακίστηκε και στερήθηκε το παιδί του για δύο καναπέδες;

Εισαγγελέας: Δεν είναι μόνον αυτό…

Σταμάτη: Δύο καναπέδες μόνο είναι στο σπίτι…

Λίγες συνεδριάσεις αργότερα η εισαγγελέας του δικαστηρίου, ζητώντας την καταδίκη της είχε πει πως η Βίκυ Σταμάτη γνώριζε τους διαχειριστές του μαύρου χρήματος: «Πώς να πείσει ότι δεν είχε γνώση του πακτωλού των παράνομων χρημάτων;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Μας είπε στην απολογία της ότι είναι μαχήτρια του φωτός. Δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται όπως νομίζει, αλλά είναι αναγκαίο να έχει το γνώθι σαυτόν».