ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά : Γιατί δεν περιλάβαμε Σημίτη – Καραμανλή σε εξεταστική για τα Μνημόνια

«Γνώμονάς μας είναι ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια, ποιοι και γιατί επέλεξαν να δέσουν τη χώρα σε Μνημόνια. Είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη και θα πρέπει ν' αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Δεν ενέχει καμία ρεβανσιστική λογική. Αντίθετα βάζει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης την κοινωνική διάθεση για πλήρη ενημέρωση.

 

Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη για τις συγκεκριμένες περιόδους των Μνημονίων και τις ευθύνες εκείνων, που τα επέλεξαν» δήλωσε ο Τάσος Κορωνάκης, ερωτηθείς για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια και το γιατί αφήνει εκτός τις περιόδους διακυβέρνησης Καραμανλή και Σημίτη.

Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «θα μπορούσαμε να περιλαμβάνουμε όλες τις περιόδους από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αυτό όμως θα σήμαινε, ότι δεν θέλουμε ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια για τα Μνημόνια και θα ήταν απλά μια κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού που θα μετέθετε τη συζήτηση σ' ένα ατέρμονο πλαίσιο για να μην καταλήξει πουθενά».

Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα αποστείλει στο Eurogroup, είπε ότι η κυβέρνηση «δεν προβλέπει και δεν θα εφαρμόσει καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Δεν προβλέπει και δεν θα εφαρμόσει νέα υφεσιακά μέτρα».

Πρόσθεσε ότι τα όρια της κυβέρνησης ετέθησαν με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια εξειδικεύτηκαν οι μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε: «Η συμφωνία δεσμεύει και εμάς και τους εταίρους μας και κρίνει την αξιοπιστία και των δύο πλευρών. Και στο πλαίσιο αυτής της αμοιβαιότητας θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η χώρα με τα ποσά από τα κέρδη των ομολόγων καθώς και τα χρήματα του ΤΧΣ, που έπρεπε να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε η νέα συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους τον Ιούνιο να είναι στο πνεύμα και στο καθεστώς των Μνημονίων που «έχουν τελειώσει με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου», προσθέτοντας: «Θέλουμε αποφάσεις και συμφωνίες, που θα αντιμετωπίζουν ισότιμα τη χώρα ως μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης αναγνωρίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, αλλά ισότιμη, που θα σέβεται τη δημοκρατία και θα εγγυάται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη παρέχοντάς μας το δικαίωμα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό».

 Επίθεση Παπανδρέου σε Καραμανλή : Να απολογηθεί για το πως βρέθηκε η χώρα στο χείλος του γκρεμού

 Επίθεση Κακλαμάνη στην ηγεσία της ΝΔ: Γιατί σιωπά η παράταξη για την επίθεση Βενιζέλου στον Καραμανλή;

 Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με την Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια