Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ και του Γιάννη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον, παρουσία μάλιστα του Πολ Τόμσεν, η οποία διήρκησε σχεδόν 2,5 ώρες, με κύριο αντικείμενο το μεταρρυθμιστικό προγράμμα της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αμφιβολίες του Ταμείου και να "ξεκλειδώσει" η χρηματοδοτική ροή προς την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της εις το διηνεκές (ad infinitum)», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων.
«H κυβέρνησή μας είναι μεταρρυθμιστική. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό» είπε και επεσήμανε: «Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια, είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στην Ομάδα των Βρυξελλών και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα».
«Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ και το να διατηρούμε και να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας, όπως κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές».
Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ με γραπτή δήλωση χαιρέτισε τη «διαβεβαίωση από τον υπουργό» ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου.
Παρατήρησε επίσης πως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και προσέθεσε ότι το Ταμείο θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα για να τη βοηθήσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και αυξήσει την απασχόληση.
Όπως είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, συμφώνησε με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευσή του για τη βελτίωση των δυνατοτήτων των τεχνικών κλιμακίων στη συνεργασία τους με τις ελληνικές Αρχές.
Σήμερα το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Caroline Atkinson.
Διαβάστε σχετικά: