ΔΙΕΘΝΗ

«Η Ελλάδα έπαιξε το ρωσικό χαρτί της… Και τώρα τι;»- Κινδυνολογούν BBC και New York Times για το «άνοιγμα» στη Ρωσία

Σε μία στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» που ενδεχομένως ακολουθεί η Μόσχα για να εμποδίσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση εντάσσει δημοσίευμα των New York Times την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

 

New York Times
Η επίσκεψη «δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε καλύτερη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου χθες στη Μόσχα και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό αναφέρεται τόσο στη δυσχερή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στην ευρωζώνη, όσο και στο καθεστώς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που λήγει αυτομάτως στις 31 Ιουλίου και θα χρειασθεί ομόφωνη απόφαση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανανέωσή του.

Οι New York Times αναφέρονται στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε μια δήλωση που ο κ. Τσίπρας έκανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Πούτιν.

Πρόκειται για τη δήλωση που έκανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έναν δρόμο «που δεν οδηγεί πουθενά» και σύμφωνα με τους NYT, η δήλωση αυτή ενίσχυσε τις ανησυχίες της Ευρώπης ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Μόσχα είναι «απόδειξη των ρωγμών που δημιουργούνται στην ευρωπαϊκή ενότητα σχετικά με την πολιτική του Κρεμλίνου στο θέμα της Ουκρανίας».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας επανέλαβε προηγούμενη κριτική του για τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Διαφωνούμε με τη λογική των αντιμέτρων. Εχουμε επανειλημμένα διατυπώσει τη διαφωνία μας. Και αυτή τη διαφωνία την έχουμε εκθέσει δημόσια …διότι δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική λύση με προοπτική, η λύση ενός οικονομικού πολέμου», όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο σημειώνεται ότι για την ελληνική πλευρά η συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα είχε λίγα συγκεκριμένα αποτελέσματα, μπορεί όμως να αποδειχθεί «στρατηγικά χρήσιμη» για την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Πάντως, στο δημοσίευμά τους οι NYT αναφέρουν ότι για τη Ρωσία η επίσκεψη Τσίπρα «είναι μία καλοδεχούμενη αποχώρηση από τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας».

Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως η επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία αντιμετωπίστηκε με προβληματισμό από τους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς υπήρχε ο φόβος ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ζητούσε βοήθεια και χρηματοδότηση από τη Ρωσία.

BBC

Με σημερινό άρθρο της στο BBC, η αρθρογράφος Katya Adler σχολιάζει τον πιθανό αντίκτυπο της χθεσινής επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία και θέτει ερωτήματα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα αυτής της κίνησης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Το άρθρο, με τίτλο «Η Ελλάδα έπαιξε το ρωσικό χαρτί της… Και τώρα τι;» περιγράφει την χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως το τελευταίο από μία σειρά τεχνασμάτων της ελληνικής κυβέρνησης για να ασκήσει πίεση στους δανειστές της.

«Έχουν υπάρξει απειλές απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία, ότι θα πλημμυρίσει από παράνομους μετανάστες συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστών, ότι το ελληνικό κράτος θα προχωρήσει σε κατάσχεση γερμανικής περιουσίας εάν δεν αποδοθούν αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τέλος, ότι η Ελλάδα θα παίξει το χαρτί της Ρωσίας», αναφέρει η Adler.

«Αν δεν μας παρέχετε οικονομική βοήθεια και δεν φανείτε διαλλακτικοί με τα μέτρα μας κατά της λιτότητας, μπορούμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, μία ορθόδοξη χώρα σαν εμάς που είναι ισχυρή και πρόθυμη να διασπάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», φαίνεται να λέει η Ελληνική Κυβέρνηση με τις τελευταίες κινήσεις της, σύμφωνα με το άρθρο του BBC.

Όσον αφορά στην αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων για αυτήν την έμμεση απειλή, παρόλο που οι  επίσημες δηλώσεις τους ήταν συγκρατημένες και ψύχραιμες, έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα, αναφέρει η αρθρογράφος. Επικαλούμενη μάλιστα μία πηγή εντός της γερμανικής κυβέρνησης, η Adler σημειώνει ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει αρχίσει να ξεμένει από ιδέες σχετικά με το πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα.

Όπως και να 'χει, το μέλλον της Ελλάδας αποτελεί μία «αχαρτογράφητη περιοχή» αφού κανείς δεν γνωρίσει αν οι «αντισυμβατικοί» και «παθιασμένοι» πολιτικοί της Ελλάδας θα προτιμήσουν να «πέσουν ηρωικά» ή να υποχωρήσουν στις πιέσεις των δανειστών τους.

Financial Times

Απώτερος στόχος της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν η ενδυνάμωση των διαπραγματευτικών «χαρτιών» των δύο χωρών κατά την αντιπαράθεσή τους με την Ε.Ε. και στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, κάτι που θα προκαλέσει πίεση στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με άρθρο των Fianancial Times.

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν ότι η συνάντηση αυτή δεν έχει σκοπό να διασπάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να δελεάσει τους Έλληνες με «άρμα» ενδεχόμενες επενδύσεις στη χώρα, που θα επιφέρουν «ζεστό» χρήμα. Από την πλευρά του ο Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία δεν παραλείπει να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και έχει το δικαίωμα να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία, παρά τις προειδοποιήσεις των υπόλοιπων μελών-κρατών της ΕΕ.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, μόλις μία μέρα προτού η Ελλάδα πληρώσει τη δόση περίπου 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την κριτική του κατά των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, έχει δώσει αφορμή σε εικασίες ότι η ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα το μπλοκάρισμα των κυρώσεων της Ε.Ε. από την Αθήνα, αναφέρουν οι FT.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την κριτική του στις κυρώσεις, φάνηκε να καθησυχάζει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ έναντι φόβων ότι η Ελλάδα θα σπάσει το μέτωπο των κυρώσεων. Είπε δηλαδή, ότι ενώ η Ελλάδα επιζητεί την «οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τη Ρωσική Ομοσπονδία», εντούτοις παραμένει μέλος της Ε.Ε. και συνεπώς σέβεται τη νομοθεσία και τις Συνθήκες που έχει υπογράψει.

Πάντως, ο κ. Πούτιν απέρριψε και ο ίδιος την ιδέα ότι η Ρωσία θα στήριζε την Αθήνα με ρευστό κατά την διαμάχη της με τους Ευρωπαίους δανειστές. «Η ελληνική πλευρά δε μας ζήτησε βοήθεια», πρόσθεσε. Αντέκρουσε επίσης την εντύπωση που προκλήθηκε από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, πως η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως Δούρειο Ίππο για να διασπάσει τη γραμμή της Ε.Ε.: «Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κανένα μέρος της Ε.Ε. προκειμένου να λύσουμε το ζήτημα της βελτίωσης των σχέσεών μας με το όλο της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Πούτιν. «Η καλύτερη λύση για όλους θα ήταν να σταματήσουμε τον πόλεμο των κυρώσεων».

Αναλυτές αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς από αυτές τις δηλώσεις αν υπάρχει κάποια παρασκηνιακή συμφωνία. Ωστόσο, Ρώσοι πολιτικοί και αναλυτές αναγνωρίζουν ότι το να βρει κανείς φιλικά διακείμενους συνομιλητές στην Ευρώπη αποτελεί ένα σημείο-κλειδί για την εξωτερική πολιτική της Μόσχας.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν σχέδια ενεργειακής συνεργασίας, όπως π.χ. την επέκταση στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι αυτό θα επέτρεπε στην Ρωσία να παράσχει δάνεια για την πραγματοποίηση αυτών και παρόμοιων σχεδίων. Το εισόδημα που θα προέκυπτε από αυτά, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε θετικά στην πρόταση του Ρώσου προέδρου, λέγοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κατασκευάσει έναν ελληνικό αγωγό για φυσικό αέριο που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι αυτό θα δημιουργούσε ευκαιρίες για περαιτέρω επενδύσεις, καθώς και για την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Ανέφεραν ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες των σχεδίων θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από ειδικούς και των δύο πλευρών.

Πάντως ο κ. Πούτιν έβαλε τέλος στις ελπίδες για μία εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο της Ρωσίας σε δυτικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα: «Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις για καμία χώρα», δήλωσε. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν σε κοινές επενδύσεις στη βιομηχανία τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει στη ρωσική αγορά.

Reuters

Στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία και στη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βαλντιμίρ Πούτιν, αναφέρεται σε δημοσίευμά του την Τετάρτη και το πρακτορείο Reuters, το οποίο τονίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ηθική υποστήριξη και μακροχρόνια συνεργασία, αλλά καμία οικονομική ενίσχυση, αφήνοντας την Αθήνα να τα βγάλει πέρα ​​μόνη της.

Σύμφωνα με το Reuters, η διαμάχη μεταξύ της αριστερής Ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωζώνη και τους πιστωτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενισχύει τον κίνδυνο να τελειώσουν τα χρήματα για την Ελλάδα μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκτός κι αν επιτευχθεί μια νέα μεταρρυθμιστική συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: