Η αναζήτηση «ζεστού χρήματος» για τα κρατικά ταμεία προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015, αναμένεται να φέρει επιβαρύνσεις… στην τσέπη εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων.
Δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένονται για:
- Αγρότες: Από τα εισοδήματα του 2014 οι αγρότες λογίζονται ως επιχειρηματίες και το καθαρό εισόδημά τους αναμένεται να φορολογηθεί με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το capital.gr, ένας αγρότης, κτηνοτρόφος ή ψαράς που το 2014 είχε καθαρό εισόδημα ύψους 5.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος (μαζί με την προκαταβολή 55%) ύψους 1.007,5 ευρώ. Πόσο φόρο είχε πληρώσει για το ίδιο εισόδημα πέρυσι; Μηδέν. Και αυτό διότι οι αγρότες για το εισόδημα του 2012 φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων και έτσι είχαν έμμεσο αφορολόγητο όριο έως και 9.550 ευρώ.
- Μισθωτοί και «μπλόκάκια»: Εκείνοι που θα δουν «φουσκωμένο» τον φόρο είναι και οι μισθωτοί με χαμηλό εισόδημα από μισθούς, οι οποίοι αμοίβονται με «μπλοκάκι». Από τη φετινή φορολογική δήλωση το εισόδημα από μπλοκάκι όσων είναι και μισθωτοί φορολογείται υποχρεωτικά με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Με βάση όσα ίσχυαν έως και το εισόδημα του 2013 το εισόδημα από το μπλοκάκι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, φορολογούνταν και για όσους είχαν εισόδημα από μισθούς, με βάση την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Έτσι, πρόκειται να επιβαρυνθούν όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μισθούς και έχουν και εισόδημα από μπλοκάκι αφού θα φορολογηθούν απευθείας με συντελεστή 26%, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς καρπώνονταν το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.
- Μισθωτοί με παροχές σε είδος: Η τρίτη κατηγορία φορολογουμένων είναι οι μισθωτοί που λαμβάνουν και παροχές σε είδος από τον εργοδότη τους, εφόσον αυτές δεν προβλέπονται στη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας. Για παράδειγμα, παροχές όπως η κάλυψη κόστους παιδικού σταθμού, ενοικίου ή ασφάλειας ζωής θεωρείται παροχή σε είδος, προστίθεται στο εισόδημα και φορολογείται.
Την ίδια ώρα υπάρχουν αρκετά σενάρια για τη λήψη μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα εντός του 2015, ώστε να «βγει» ο φετινός προϋπολογισμός.
Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα μέτρα που εξετάζονται, όπως τα παρουσιάζει το capital.gr:
- Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Ο φόρος επιβάλλεται σε ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη.
- Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα. Υπάρχουν, ωστόσο, ενστάσεις από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ότι μια νέα αύξηση το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να αυξήσει την κατανάλωση λαθραίων ποτών και τσιγάρων και έτσι να μειώσει αντί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.
- Υπαγωγή σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (δηλαδή από το 13% στο 23%) ορισμένων προϊόντων τα οποία όμως ακόμη αναζητούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τραπέζι έπεσαν ιδέες για υπαγωγή σε υψηλότερο συντελεστή των τροφίμων με υψηλά λιπαρά.
- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης. Η αύξηση εξετάζεται να γίνει με αφορμή την επαναφορά του μειωμένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο ΕΦΚ στο κίνησης είχε μειωθεί όταν έγινε η εξίσωση του φόρου μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης προκειμένου το πετρέλαιο θέρμανσης να μην ακριβύνει υπερβολικά. Τυχόν αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης ενδέχεται να συμπαρασύρει προς τα πάνω και τον ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης (έχουν σήμερα τον ίδιο φόρο)
- Μεγάλη αύξηση του φορολογικού βάρους με τον νέο φόρο ακινήτων (που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ) των φορολογούμενων που έχουν ακίνητα σημαντικής αντικειμενικής αξίας (π.χ. άνω του 1.000.000 ευρώ).
Διαβάστε σχετικά: