«Η Ρωσία δεν έχει τη δύναμη πυρός για να κλείσει τις μαύρες τρύπες της Ελλάδα. Το καρότο των ρώσικων μετρητών δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους Ευρωπαίους ηγέτες, επομένως η μοναδική βιώσιμη λύση για τον Τσίπρα είναι να συνεχίσει να έχει σχέσεις με την Ευρώπη που αυτή τη στιγμή έχουν διαρραγεί. Με τους φίλους να ξεμένουν για την Αθήνα, ένα σύμφωνο με τον Πούτιν θα μπορούσε να ρίξει περαιτέρω την Ελλάδα σε μια πολιτική και οικονομική άβυσσο», συμπεραίνει η Telegraph, σε μια ανάλυση απέναντι στα αντικρουόμενα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, που έκαναν λόγο για πρόθεση του Κρεμλίνου να προσφέρει 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή για το σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου που θα διατρέχει τη χώρα.
Όπως αναφέρει η Telegraph, η γενναιόδωρη προσφορά του Πούτιν δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς πως πριν από ελάχιστο διάστημα υποδέχθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα τον Αλέξη Τσίπρα και αμφότεροι χαιρέτισαν την κατασκευή του «Turkish Stream».
Παρά τις διαψεύσεις που ακολούθησαν από τη ρωσική πλευρά, περί άμεσης χρηματοδότησης της Ελλάδας, πριν καν κατασκευαστεί το έργο, η αγγλική εφημερίδα επικαλείται ελληνικές πηγές που δήλωναν με επίταση ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και την τρέχουσα εβδομάδα. Η εφημερίδα θυμίζει τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας λέγοντας πως «ακόμη δεν γνωρίζουμε τις δυνάμεις μας» και εξαπέλυσε επιθέσεις στις «νεο-αποικιακές δυνάμεις» της Ευρώπης», εννοώντας τους εταίρους της Ελλάδα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ που «θέλουν να διασύρουν και να ταπεινώσουν την κυβέρνηση μας και να μας εκβιάσουν να εφαρμόσουμε μέτρα ενάντια στην εργατική τάξη».
Η Telegraph σημειώνει πως για την Ελλάδα που αναζητεί και το τελευταίο ευρώ, η συμφωνία για τον τουρκικό αγωγό, ειδικά αν συνδεθεί με κάποια προκαταβολή, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ανάσα για τη χώρα και συνάμα να μετατρέψουν τη Ρωσία σε από μηχανής Θεό. Ωστόσο, διερωτάται το άρθρο αν αυτά τα χρήματα, ακόμη και αν δοθούν τώρα στην Ελλάδα, θα καταφέρουν να κλείσουν τις «μαύρες» τρύπες. Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Όχι.
«Μια πιθανή προκαταβολή πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ θα συμβάλει σίγουρα στην άμβλυνση των άμεσων οικονομικών πιέσεων που υφίσταται η αριστερή κυβέρνησης της Ελλάδας, καθώς έχει να λάβει χρήματα από τους πιστωτές της, από τον προηγούμενο Αύγουστο. Κάτω από αυτό το βάρος, η κυβέρνηση κάνει επιδρομές θα συνταξιοδοτικά ταμεία και σε αποθεματικά άλλων κρατικών φορέων για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Ωστόσο, ακόμη και αν φτάσουν τα ρωσικά χρήματα την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν μέχρι τον Ιούνιο. Επί της ουσίας, τα μετρητά του Κρεμλίνου θα βοηθήσουν να καλυφθούν οι λογαριασμοί του Μαΐου (μισθοί και συντάξεις) και να πληρωθεί η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ», αναφέρει το άρθρο.
Όσο για το μετά, η ελληνική πλευρά θα βρεθεί, εκ νέου, στην τωρινή κατάσταση από τη στιγμή που δεν έχει λαμβάνειν χρήματα από τους δανειστές και τον Ιούνιο θα τρέχει μια ακόμη δόση προς το ΔΝΤ. Άρα, μόνο μια συμφωνία μέχρι τις 11 Μαΐου θα καταφέρει να «ξεκλειδώσει» τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Ελλάδα και να την βοηθήσουν να ξεπεράσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που αναμένεται να είναι πολύ δύσκολοι μήνες.
Πέραν των άμεσων προβλημάτων, τα μακροπρόθεσμα οφέλη της Ελλάδας από μια ρωσική συμφωνία θα είναι πιθανότατα ελάχιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Bruegel. Μελέτη που εκπονήθηκε από την Σιμόν Ταλιαπιέτρα και τον Γκεργκ Ζαχμαν. Αμφότεροι υπολογίζουν ότι η Ελλάδα θα αποκομίσει περίπου 380 εκατομμύρια ανά έτος, ως τέλη διέλευσης του αγωγού, ενώ θα υπάρξει και μια έκπτωση (10%) στο φυσικό αέριο, κάτι που σημαίνει πως θα ελαττώσει τον ενεργειακό προϋπολογισμό της χώρας κατά 100 εκατομμύρια. Τα χρήματα αυτά, συν την προκαταβολή των Ρώσων, δεν μπορούν να συγκριθούν με τα 164,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε η Ελλάδα, από το 2012 και μετά, από τους δανειστές της και σίγουρα δεν θα έχουν θετική επίδραση στις δαπάνες της που φτάνουν στα 107 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. «Στην πραγματικότητα μιλάμε για συνεισφορά της τάξης του 0,5%».
Η Telegraph συμπεραίνει: «Η Ρωσία δεν έχει τη δύναμη πυρός για να κλείσει τις μαύρες τρύπες της Ελλάδα. Το καρότο των ρώσικων μετρητών δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους Ευρωπαίους ηγέτες, επομένως η μοναδική βιώσιμη λύση για τον Τσίπρα είναι να συνεχίσει να έχει σχέσεις με την Ευρώπη που αυτή τη στιγμή έχουν διαρραγεί. Με τους φίλους να ξεμένουν για την Αθήνα, ένα σύμφωνο με τον Πούτιν θα μπορούσε να ρίξει περαιτέρω την Ελλάδα σε μια πολιτική και οικονομική άβυσσο».
Διαβάστε σχετικά: