Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οικονομολόγος που σπούδασε στην Οξφόρδη και που ανέλαβε τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, είναι το άκρως αντίθετο του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σημειώνει η αγγλική εφημερίδα Guardian σε ρεπορτάζ του, όπου εξηγεί τις διαφορές μεταξύ των δύο αντρών.
Άτολμος και γλυκομίλητος, ο παράγοντας – έκπληξη του 55χρονου άντρα περιορίζεται σε μια ντουλάπα με πολύχρωμα παντελόνια κι ένα μοδάτο κτιρινόμαυρο κασκόλ, παρατηρεί η εφημερίδα. «Στην προσωπική επαφή, είναι συμπαθής, χαμηλών τόνων και με στυλ καθηγητή, η ενσάρκωση του ακαδημαϊκού, που υπήρξε τα τελευταία 30 χρόνια. Απέχει έναν ολόκληρο κόσμο μακριά από τον ανεξέλεγκτο ναρκισσισμό, για τον οποίο έχει κατηγορηθεί ο υπουργός Οικονομικών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο Τσακαλώτος γεννήθηκε στην Ολλανδία και μεγάλωσε στη Βρετανία, ως γιος μιας προνομιούχου οικογένειας, που τον έστειλε σε ιδιωτικά σχολεία της υψηλής κοινωνίας του Λονδίνου. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με τη βρετανίδα σύζυγό του στις αρχές της δεκαετίας του '90, αφού είχε διδάξει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Κεντ. Διαθέτει αψεγάδιαστη βρετανική προφορά, ενώ μιλά άριστα τα ελληνικά και διαθέτει πλούσιο «διεθνές» υπόβαθρο, τονίζει ο Guardian απαρριθμώντας τα θετικά στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.
Στον νέο του ρόλο ως συντονιστής των διαπραγματεύσεων, ο Τσακαλώτος αναμένεται να είναι μεθοδικός, προσεκτικός με τις λεπτομέρειες και επίμονος. Οι αριστερές του απόψεις, τις οποίες απέκτησε στην Οξφόρδη, όταν και ήταν ενταγμένος στην κομμουνιστική οργάνωση των Ελλήνων φοιτητών, διαμορφώθηκαν πλήρως στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης.
«Όπως και ο Βαρουφάκης, ο Τσακαλώτος υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, και είναι κάθετα αντίθετος με την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων λιτότητας, που θα εμβαθύνουν τον οικονομικό θάνατο της Ελλάδας. Ο ίδιος πάντως παραδέχεται ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη λόγω της απειρίας της, και έχει μάθει από αυτά. Ο Τσακαλώτος πιστεύει ότι η κυβέρνηση που τάσσεται κατά της λιτότητας μιλά εξ' ονόματος όλων στην Ευρώπη, που υποβάλλονται στις ιδιοτροπίες της αγοράς, και αισθάνονται αποκλεισμένοι από τη λήψη αποφάσεων» σχολιάζει ο Guardian.