Σε μια πιο ρεαλιστική βάση φαίνεται πως μπήκαν πια, οι συζητήσεις στα Brussels Group, που συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες, αν και "η πρόοδος ήρθε αργά" και χάθηκε πολύτιμος χρόνος, όπως λένε πηγές των θεσμών και ομολογούν στην κυβέρνηση.
Η συζήτηση με τους θεσμούς γίνεται επί της ουσίας, με αριθμούς, καταγράφονται οι ανάγκες και επιχειρείται να συμφωνηθεί αν τα μέτρα Βαρουφάκη είναι επαρκή για την διάσωση του κρατικού προϋπολογισμού και του ασφαλιστικού.
«Αυτό το θεωρούν μεγάλη πρόοδο οι ξένοι και το κλίμα είναι θετικό», λένε ελληνικές πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση.
Ωστόσο θεωρείται δύσκολο ή και αδύνατο να υπάρξει συμφωνία και έκτακτο Eurogroup ως την Δευτέρα αφού, παρότι το επιδίωκε η Αθήνα μέχρι εχθές, τελικώς δεν υπεβλήθη ελληνικό αίτημα για σύγκλησή του.
Αν φανεί πάντως ότι υπάρχει λόγος και βούληση για συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή, οι συζητήσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν και την Κυριακή ή και όσο κριθεί αναγκαίο, αλλιώς η διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να οργανώσει την τελική αντεπίθεση έως την 11η Μαΐου που είναι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup.
Εντωμεταξύ στην Αθήνα, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει συνάντηση το Σάββατο στο Μαξίμου με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ορόσημο τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη 6 Μαΐου και θα δίνουν αγώνα για μία θετική δήλωση προόδου για τη χώρα μας ώστε να δοθεί και μία ανάσα ρευστότητας, π.χ. μέσω της άρσης των περιορισμών στις αγορές εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες.
Διαβάστε σχετικά: