ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στα μαχαίρια» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για το επεισόδιο Κανέλλη-Λαγού

Το επεισόδιο που κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη εις βάρος της από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό απασχόλησε απόψε την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, κατά την οποία το ΚΚΕ αποχώρησε καταγγέλλοντας την πρόεδρο της Βουλής πως έδωσε κάλυψη στην συμπεριφορά αυτή, ενώ η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε το ΚΚΕ για “πολιτική σπέκουλα”.

Η κ. Κανέλλη κατήγγειλε το απόγευμα ότι δέχτηκε φραστική απειλή από το βουλευτή της Χρυσής Αυγής έξω από την αίθουσα της Επιτροπής, η οποία συνεδρίαζε για το Σωφρονιστικό Σύστημα. Όπως ανέφερε προς τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Λαγός της απευθύνθηκε λέγοντας “σε είδα στο Δικαστήριο (σ.σ. στην δίκη της ΧΑ) αλλά θα σε δω πώς θα φύγεις”. Μάλιστα, η βουλευτής του ΚΚΕ ευχαρίστησε τους δύο βουλευτές, οι οποίοι, όπως είπε, άκουσαν τον θόρυβο που προκλήθηκε, και βγήκαν από την αίθουσα για να την στηρίξουν.

Η συνεδρίαση της Διάσκεψης σημαδεύτηκε από έντονες αντεγκλήσεις, με το ΚΚΕ να αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, η αποχώρηση οφείλεται στο ότι δεν έγινε δεκτή η πρότασή του να υπάρξει άμεσα δήλωση πολιτικής καταδίκης του περιστατικού. Υπέρ της πρότασης αυτής του κ. Καραθανασόπουλου τάχθηκαν η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Τελικώς, η Διάσκεψη των Προέδρων προέκρινε κατά πλειοψηφία να παραπεμφθεί το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, σύμφωνα με την πρόταση της Προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Θέση για το ζήτημα αυτό πήρε αργότερα η πρόεδρος της Βουλής -κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων- κάνοντας λόγο για “σπέκουλα από το ΚΚΕ”. Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε μάλιστα πως η Διάσκεψη παρέπεμψε στην αρμόδια Επιτροπή ένα ζήτημα δεοντολογίας και τάξης και κατά συντριπτική πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι πρέπει να διερευνηθεί το γεγονός. Όπως είπε, στη συνέχεια όρθιοι οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούσαν να λάβει εδώ και τώρα απόφαση η Διάσκεψη πριν τοποθετηθεί οποιοσδήποτε και καταλόγισε στο ΚΚΕ “επιλογή να παραποιεί την πραγματικότητα που δεν το τιμά”. Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα δώσει εντολή να δημοσιοποιούνται και τα Πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων και τα ηχητικά ντοκουμέντα, “γιατί κάποιοι παραβιάζουν το μέτρο και αυτού του είδους η πολιτική σπέκουλα πρέπει να σταματήσει”.

Με ανακοίνωσή της, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ αφού “καταγγέλλει την τραμπούκικη συμπεριφορά του υπόδικου βουλευτή της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, για τις απειλές που εκτόξευσε σήμερα κατά της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για την παρουσία της ως μάρτυρα στη δίκη της ΧΑ”, καταγγέλλει επίσης τη στάση της προέδρου της Βουλής στην Διάσκεψη. Όπως αναφέρει, η κ. Κωνσταντοπούλου “με την συμπεριφορά της έδωσε κάλυψη σε αυτή την τραμπούκικη συμπεριφορά, καθώς αρνήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων να συζητήσει και να καταδικάσει” το συγκεκριμένο περιστατικό, παραπέμποντάς το στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

“Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη διάσκεψη των προέδρων και αποχώρησαν από την συνεδρίασή της. Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της Βουλής καλύπτει και εξωραΐζει την ΧΑ, η κυβέρνηση και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό”, τονίζει η ΚΟ του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Όπως ενημέρωσε μετά την συνεδρίαση της Διάσκεψης ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε απερίφραστα τις προκλήσεις του βουλευτή της ΧΑ για τις οποίες ενημερώθηκε η Διάσκεψη από την Βασιλική Κατριβάνου. Ανέφερε ότι τόσο η πρόεδρος της Βουλής όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ “επιμείναμε ότι πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της συμπεριφοράς του βουλευτή της ΧΑ επιβάλλεται η διερεύνηση των συμβάντων μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας”. 

“Δεν προσφέρει στην αναγκαία δημοκρατική επαγρύπνηση μία προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης του θέματος. Όλοι καταδικάζουμε και είναι λάθος κάποιοι να θέλουν να θέσουν την Χρυσή Αυγή ως διαιτητή πολιτικών συμπεριφορών”, είπε ο κ. Φίλης. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου “κράτησε” ως όφειλε την διαδικασία, ενώ σχολιάζοντας την αποχώρηση του ΚΚΕ είπε πως δεν ψήφισε την πρόταση του προεδρείου για παραπομπή του θέματος σε περαιτέρω διερεύνηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας επιμένοντας να βγει άμεσα η καταδίκη.

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Χάρης Θεοχάρης καταδίκασε απερίφραστα “την χυδαία, άνανδρη και ανάρμοστη σε βουλευτή, επίθεση του κ. Λαγού στην κυρία Κανέλλη”. Παράλληλα ανέφερε ότι το Ποτάμι θεωρεί πως “είναι απορίας άξιο που το Προεδρείο αντέδρασε ήπια στην επίθεση αυτή και δεν θέλησε να καταδικάσει η Διάσκεψη πολιτικά την ενέργεια αυτή”.

“Το πρόσχημα πως πρέπει να ανακινηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην Επιτροπή Δεοντολογίας ώστε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση δεν πείθει καθώς οι δυο ενέργειες δεν αποκλείουν η μια τη άλλη”, επισημαίνει ο κ. Θεοχάρης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγός με δήλωσή του διέψευσε την κ. Κανέλλη, ισχυριζόμενος πως αυτό που της είπε είναι πως “στο δικαστήριο θα δείτε τι θα πάθετε, από νομικής πλευράς, για τα ψέματα που έχετε πει κατά της Χρυσής Αυγής”.