ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: Οι ελληνικές κυβερνήσεις αδιαφόρησαν για την φοροδιαφυγή

Αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για τη δίωξη ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία, σχετικές προτάσεις ελβετικών αρχών έμειναν στην πράξη χωρίς απάντηση, υποστηρίζει σε άρθρο το περιοδικό Der Spiegel.

 

«Η στάση αυτή μας δημιούργησε την εντύπωση ότι στην Αθήνα δεν ενδιαφέρεται κανείς σοβαρά για αυτή την υπόθεση», δηλώνουν ελβετικές πηγές στη σημερινή έντυπη έκδοση του γερμανικού περιοδικού.

Ήδη το 2012, με την αλλαγή της διμερούς σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, οι Ελβετοί είχαν εκφράσει την πρόθεση για βοήθεια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Από τότε έχουν υποβληθεί από την Ελλάδα μόλις 15 αιτήσεις συνδρομής για ελέγχους. Όπως υπενθυμίζεται στο άρθρο, μόνο στη λίστα Λαγκάρντ αναφέρονται 2.059 ονόματα Ελλήνων που είχαν καταθέσεις σε ένα και μοναδικό υποκατάστημα: σε αυτό της τράπεζας HSBC στη Γενεύη.

Την άνοιξη του 2014 η Βέρνη είχε προτείνει στην κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματεύσεις για την επιβολή «φόρου στην πηγή» στα εισοδήματα από ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία κατά το πρότυπο της επιβολής αντίστοιχου φόρου σε αυστριακούς και βρετανούς καταθέτες. Η μόνη αντίδραση από την Αθήνα ήταν ένα αίτημα για μια προκαταβολή «μη ρεαλιστικού» ύψους, σύμφωνα με ελβετικές πηγές,. Ως αιτία για την «αξιοπερίεργη αδιαφορία» της Αθήνας η ελβετική υπέθεσε πλευρά «ανικανότητα, αλλά και απουσία πολιτικής βούλησης».

Άγνωστο το συνολικό ποσό των καταθέσεων….

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η Ελβετία εξακολουθεί να είναι διατιθεμένη να παρέχει βοήθεια στην Αθήνα για «πραγματοποιήσιμες λύσεις». Σε αυτές μάλλον δεν εντάσσεται πλέον ο φόρος στην πηγή.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκρίνει τώρα την φορολόγηση 15% όσων περιουσιακών στοιχείων δηλωθούν εκ των υστέρων, με αντάλλαγμα τη μη δίωξη των καταθετών. Από την πλευρά τους οι ελβετικές τράπεζες θα συμβάλλουν ασκώντας πιέσεις στους πελάτες τους να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλώντας στη χειρότερη περίπτωση ακόμα και με κλείσιμο λογαριασμών.

Ως προς το ύψος των ελληνικών καταθέσεων η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας τις υπολογίζει στα 6,6 δισ. ελβετικά φράγκα. Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τουλάχιστον 6 δισ. σε ομόλογα. Το 2010 η ελβετική χρηματιστηριακή εταιρία Helvea υπολόγιζε ότι οι ελληνικές καταθέσεις σε μαύρο χρήμα σε ελβετικές τράπεζες ανέρχονταν σε 24 δισ. ελβετικά φράγκα.