Παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι μια συμφωνία με τους πιστωτές είναι πολύ κοντά, τα ρευστά διαθέσιμα στερεύουν και κάθε μέρα που περνά, οι πιθανότητες ενός default αυξάνονται, γράφει το αμερικανικό site Business Insider.
«Αλλά τι θα συμβεί στους καθημερινούς Έλληνες σε μια τέτοια κατάσταση;». Ο συντάκτης Mike Bird επιχειρεί να καταγράψει τις συνέπειες.
Και ξεκινά από τις τράπεζες. Επικαλούμενος έκθεση της Bank of America, σημειώνει ότι το μέλλον των ελληνικών τραπεζών εξαρτάται από την ΕΚΤ, που κρατά στα χέρια της τη χρηματοδότησή τους μέσω του μηχανισμού ELA. «Εάν η κεντρική τράπεζα κλείσει τη στρόφιγγα, τότε αυτόματα, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα χρεοκοπήσει, καθώς τα ιδρύματα δεν θα μπορούν πια να αντιμετωπίσουν τις εκροές καταθέσεων», εξηγεί ο οίκος.
Επομένως, το default θα οδηγούσε στα capital controls, με περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίου που θα μοιάζουν με εκείνους που επιβλήθηκαν στην Κύπρο το 2013. Αρχικά, τουλάχιστον, κάποιες τράπεζες θα δίνουν μόνο 100 ευρώ την ημέρα, ανά τραπεζικό λογαριασμό, σημειώνει το Business Insider. Και όποιος προσπαθεί να βγάλει από τη χώρα περισσότερα από 10.000 ευρώ, θα κινδυνεύει να δει τα χρήματά του να κατάσχονται. Όσο για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να εξασφαλίσουν ειδική έγκριση για τις μεγάλες συναλλαγές τους στο εξωτερικό.
Το ρεπορτάζ επικαλείται πληροφορίες που έχει μεταδώσει ο Guardian, σύμφωνα με τις οποίες,οι ελληνικές αρχές φοβούνται ότι τα capital controls θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακραία φαινόμενα κοινωνικής αναταραχής. «Θα βλέπαμε την επανάσταση που αυτή η κρίση δεν έχει προκαλέσει ακόμα. Θα βλέπαμε αίμα στους δρόμους. Οι Έλληνες δεν είναι σαν τους Κύπριους», έλεγε αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος στον Guardian.
Σύμφωνα με τον Gabriel Sterne της Oxford Economics, ένα default και τα capital controls θα έφερναν ακόμα βαθύτερη ύφεση. Η ελληνική οικονομία είναι ήδη σε άσχημη κατάσταση,αλλά εάν ο κόσμος δεν μπορεί να σηκώσει τα χρήματά του από τις τράπεζες, αυτό θα ήταν μεγάλος πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, λέει ο αναλυτής.
Οι οικονομολόγοι της Berenberg προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, προβλέποντας την περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5-10% στην περίπτωση του default καθώς και την περαιτέρω αύξηση της ήδη υψηλής ανεργίας.
Και ο μέσος Έλληνας θα ζήσει παράξενα γεγονότα, συνεχίζει το Business Insider. Όπως λέει, τα IOUs ενδέχεται να αρχίσουν να αντικαθιστούν το ευρώ. «Οι καταστηματάρχες και άλλοι οικονομικοί παράγοντες θα είναι τελικά αναγκασμένοι να αποδεχτούν τα IOUs ως μέσο πληρωμών (είτε ανακηρυχθούν νόμιμο νόμισμα είτε όχι). Αλλά δεν θα είναι αναγκασμένοι να τα δέχονται με τους ίδιους όρους όπως το ευρώ, και σίγουρα δεν θα θέλουν να το κάνουν. Θα δημιουργηθεί ένα διπλό σύστημα τιμολόγησης, όπου ένα προϊόν ή μία υπηρεσία θα κοστίζει για παράδειγμα 100 ευρώ, αλλά 110 IOUs», εξηγεί η Capital Economics.
Βέβαια, όλοι όσοι πληρώνονται με IOUs θα απαιτήσουν, μετά, να πάρουν αύξηση. Και θα δημιουργηθεί μια παράλληλη αγορά, για τους κατόχους IOUs που θέλουν να αγοράσουν ευρώ.
«Φαντάζεστε τι επιπτώσεις θα έχει αυτό για την πίστη του κοινού στο νέο νομισματικό σύστημα. Είναι εύκολο να δει κανείς πόσο θα δυσκολευτεί η Ελλάδα να επιστρέψει κανονικά στην Ευρωζώνη μετά από αυτό», αναφέρει το δημοσίευμα.