Λίγο αφότου δημοσιεύθηκαν οι δηλώσεις Βαρουφάκη στην Die Zeit, ο υπουργός μέσω Twitter παρενέβη στο θέμα, δηλώνοντας πως για ακόμα μία φορά πως οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν, κάτι που συμβαίνει συχνά τελευταία, καθώς όπως σημειώνει «έτσι είναι η ζωή αυτές τις μέρες»…
Όπως ήταν αναμενόμενο, κάποια μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να τις διαστρεβλώσουν. Έτσι είναι η ζωή αυτές τις ημέρες…
Ακολούθως ο υπουργός, παραθέτει ολόκληρη την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής του στην Die Ziet, την οποία πάντως αναφέρει ως «καλής ποιότητας εφημερίδα»
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το κείμενο στα αγγλικά.
Ερώτηση: Αν θα έπρεπε να εξηγήσετε σε έναν έφηβο, ίσως την κόρη σας, ποια είναι η σχέση σας με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τι θα της λέγατε;
Απάντηση: Θα έλεγα στην κόρη μου ότι από την δική μου οπτική, πρόκειται για μια πολυεπίπεδη σχέση. Υπάρχει μια αίσθηση δέους συναντώντας μια θρυλική φιγούρα, της οποίας την δουλειά έχω παρακολουθήσει κριτικά για δεκαετίες. Στη συνέχεια, υπάρχει μια ισχυρή ώθηση να αντιμετωπίσω την κυρίαρχη προσέγγιση του στα κοινά προβλήματα σχετικά με την Ευρώπη. Επιπλέον, υπάρχει κάποια απογοήτευση που δεν έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε μια διαφορετική βάση, να κάνουμε αυτές τις συναντήσεις σε ένα ομοσπονδιακό, δημοκρατικό πλαίσιο στο οποίο τα επιχειρήματα, και όχι η σχετική πολιτική εξουσία, θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο.
Ερώτηση: Ποια είναι τα θέματα με τα οποία πιθανότατα θα συμφωνούσατε με τον κ. Σόιμπλε;
Απάντηση: Ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική ένωση και ότι, χωρίς αυτή, η νομισματική ένωση είναι προβληματική.
Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ο κ. Σόιμπλε κάνει λάθη στην ανάλυσή του για την ελληνική κατάσταση; Αν ναι, ποια είναι αυτά;
Απάντηση: Ναι το πιστεύω (όπως είμαι σίγουρος ότι και εκείνος πιστεύει ότι πλανώμαι στην ανάλυσή μου). Αρχικά συσχετίζει τις παλαίες ελληνικές κυβερνήσεις με τον ελληνικό λαό, σαν οι πρώτοι να αντανακλούν τον χαρακτήρα των δεύτερων. Και δεν εκτιμά πόσο θα βοηθούσε την mainstream Βόρεια Ευρώπη να βρει ένα modus vivendi με ένα κίνημα (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα) που μπορεί να είναι πολύ επικριτικό προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά που είναι καταφανώς φιλοευρωπαϊκό και πρόθυμο να βοηθήσει την Ευρώπη να έρθει πιο κοντά.
Διαβάστε επίσης:
Τετ α τετ Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στη Ρίγα