Κάποια μέρα ίσως μάθουμε τι πραγματικά έγινε στο κρίσιμο Eurogroup της Ρίγας, που οδήγησε το Μαξίμου να αλλάξει τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας. Όπως αποκαλύπτει τώρα ο Γιάννης Βαρουφάκης, έχει ντοκουμέντα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
«Όλα αυτά τα δημοσιεύματα που λένε ότι με έβρισαν, ότι με είπαν διάφορα, ότι μου είπαν ότι σπαταλάω το χρόνο και όλα αυτά. Αφήστε με να πω ότι το διαψεύδω με κάθε ίνα του σώματός μου», δηλώνει στο περιοδικό των New York Times, στο πλαίσιο εκτενέστατου αφιερώματος που θα δημοσιευτεί στο τεύχος του Σαββάτου, αλλά είναι ήδη διαθέσιμο online.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει ότι έχει βιντεοσκοπήσει το Eurogroup της Ρίγας, στο οποίο, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το Bloomberg, υπήρξε «σφυροκόπημα» του Βαρουφάκη από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, με βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως «ερασιτέχνης» και «ανεύθυνος». Πάντως, ο ίδιος εξηγεί ότι δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα το μαγνητοσκοπημένο υλικό, λόγω των κανόνων εμπιστευτικότητας του Eurogroup.
Κατά τα άλλα, το αφιέρωμα του περιοδικού, που τιτλοφορείται «Ένας υπουργός Οικονομικών που ταιριάζει σε ελληνική τραγωδία;», ισχυρίζεται ότι η επιλογή του Γ. Βαρουφάκη για το υπουργείο Οικονομικών προκαλεί πολύ μεγάλη έκπληξη.
«Ο Βαρουφάκης δεν είναι ούτε πολιτικός αλλά ούτε και τραπεζίτης. Έχει υπάρξει ένας από τους πιο γνωστούς και ηχηρούς επικριτές της ελληνικής κυβέρνησης, του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της ελληνο-ευρωπαϊκής διάσωσης. Φανταστείτε εάν ο πρόεδρος Obama, αντί να διαλέξει τον Timothy Geithner για υπουργό Οικονομικών του μέσα στη χρηματοοικονομική κρίση, είχε διορίσει έναν προοδευτικό ακαδημαϊκό οικονομολόγο, σαν τον Paul Krugman ή τον Joseph Stiglitz. Απλά πιο ζωηρό και πιο αστείο».
Για το αμερικανικό περιοδικό, ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει αναλάβει το αδύνατο: Να δώσει τέλος στη λιτότητα, κρατώντας την Ελλάδα στο ευρώ. «Όπως κάποιος μου είπε αστειευόμενος, ο ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά ήλπιζε ότι 1 συν 2 μπορεί να κάνουν 4», αναφέρει ο συντάκτης.
Τώρα, ο υπουργός πασχίζει να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές του, ώστε να μην γίνει ίδιος με τους πολιτικούς που πέρασαν πριν από αυτόν. Και λέει ότι φέρει ευθύνη έναντι των νέων γενιών της Ελλάδας. «Για τον κόσμο που σήμερα είναι 15, 16 ή 17 χρόνων, το να έχουν μια ευκαιρία μέχρι να γίνουν 20, αυτό είναι που μετράει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία είναι σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι τους τελευταίους δύο μήνες, ως αποτέλεσμα των σκληρών διαπραγματεύσεών μας», παραδέχεται. Αλλά εξηγεί ότι μία διαπραγμάτευση είναι μία επένδυση για ένα καλύτερη μέλλον. Και κάθε επένδυση ενέχει βραχυπρόθεσμο ρίσκο.
Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά εάν ανησυχεί για την ελληνική οικονομία σήμερα, εκείνος απαντά: «Είμαι τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».
Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι γνώριζε πόσο δύσκολη θα ήταν η δουλειά του, αλλά παίρνει δύναμη από τα μηνύματα στήριξης που του δίνει ο κόσμος στο δρόμο. «Δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα να διατηρήσουμε τις θέσεις μας. Και αυτό αποσταθεροποιεί την άλλη πλευρά. Έχουν συνηθίσει σε πολιτικούς που θέλουν διακαώς να κρατήσουν τις θέσεις τους. Και εμείς δεν το θέλουμε τόσο. Δεν μας νοιάζει. Θέλουμε να κάνουμε το σωστό και εάν δεν μπορούμε με το κάνουμε, θα φύγουμε», καταλήγει.