ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί η Ευρώπη πρέπει να διαγράψει το ελληνικό χρέος

"Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, το δράμα της Ελλάδας δεν πρόκειται να λάβει τέλος" προειδοποιεί με σημερινό της δημοσίευμα η Independent.

 

Το βρετανικό δίκτυο τονίζει ότι αν και τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει κάποια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι αυτή.

Μάλιστα στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες ιστορίες με άλλες χώρες δεν είχαν καλή εξέλιξη, καθώς είτε η κυβέρνηση της χώρας υποκύπτει στις πιέσεις των δανειστών είτε κηρύττει στάση πληρωμών για τα χρέη της.

"Το θέμα με την Ελλάδα είναι ότι στο παρελθόν έχει ενδώσει ήδη δύο φορές και έχει κηρύξει 'de facto' στάση πληρωμών και μάλιστα δύο φορές" τονίζεται στο δημοσίευμα και συμπληρώνεται ότι "αν και τώρα υποχωρήσει έναντι των απαιτήσεων των πιστωτών της, αυτό θα γίνει για τρίτη φορά".

Σε αυτό το πλαίσιο η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μία οικονομικά ανεξάρτητη χώρα.

"Αν δεν ελέγχεις το δικό σου νόμισμα, τότε γίνεσαι ένα είδος υπερ-δήμου. Μπορείς να κηρύξεις στάση πληρωμών για τα χρέη σου, όπως έκανε το Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ, όμως μετά δεν θα μπορείς να δανειστείς χρήματα" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υποχωρήσεις παρά τις κόκκινες γραμμές

Έτσι η Independent εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα υπάρξει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει, με αντάλλαγμα ωστόσο τις απαραίτητες υποχωρήσεις και παρά τις 'κόκκινες γραμμές'.

"Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ προς το παρόν και δεν θα υπάρξει επίσημηχρεοκοπία. Ίσως, μάλιστα, να υπάρξει και ένα δημοψήφισμα ώστε η κυβέρνηση να λάβει την έγκριση του λαού για τη συμφωνία που ενδεχομένως δεν θα είναι ιδιαίτερα αρεστή" υπογραμμίζεται.

Ωστόσο εκτιμάται ότι αυτή η συμφωνία θα διαρκέσει για μερικούς μήνες, το πολύ μέχρι και τον επόμενο χρόνο, ενώ η οικονομία θα ανακάμψει μερικώς, όμως όχι τόσο ώστε να πείσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι έχει υπάρξει πραγματική στροφή στην οικονομία.

Μάλιστα τονίζεται ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, τόσο η Ελλάδα όσο και οι ευρωπαίοι δανειστές πρέπει να αποδεχθούν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια επίσημηδιαγραφή του ελληνικούς χρέους.

"Έτσι η λύση που θα βρεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν πρόκειται να βάλει τέλος στο ελληνικό δράμα" καταλήγει το δημοσίευμα…