Μία νέα ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας και της εξεύρεσης λύσης στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει καταγράφηκε. Αυτή τη φορά ήταν από το Βατικανό που κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να προχωρήσουν σε μία συμφωνία κοινώς αποδεκτή με την Ελλάδα γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες, όπως επισημαίνει, θα είναι σφοδρές.
Η παρέμβαση αυτή γίνεται τη στιγμή που ξεκινάει η Σύνοδος των G7 στη Δρέσδη και η Γερμανία αναμένεται να δεχθεί πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από Ευρωπαϊκές χώρες για να αλλάξει πολιτική η ΕΕ τόσο στο θέμα της Ελλάδας όσο και γενικότερα, διότι η εμμονή στη συνταγή της λιτότητας θα επιφέρει την καταστροφή της Ευρωζώνης ή στην καλύτερη επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Σήμερα επίσης συνεδριάζει και το Brussels Group.
«Ανησυχούμε για την Ελλάδα και ελπίζουμε να βρεθεί το γρηγορότερο δυνατόν λύση με την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος παραβρέθηκε στην απονομή του διεθνούς βραβείου «Οικονομία και Κοινωνία» και συνομίλησε με Ιταλούς και ξένους δημοσιογράφους.
«Θεωρούμε ότι αν δεν βρεθεί λύση, θα μπορούσαν να υπάρξουν, σαφώς, αρνητικές συνέπειες και για το λόγο αυτό ευχόμαστε να υπάρξει αίσιο τέλος. Δεν κρύβουμε ότι ανησυχούμε», ανέφερε ο Παρολίν στέλνοντας σαφές μήνυμα στους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα με στόχο να αποφευχθεί μία παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η παρέμβαση του Βατικανού κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού όλοι, εκτός φαίνεται από τον Β. Σόιμπλε και την παρέα του που εκπροσωπούν τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας, βλέπουν πως δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα, αλλά η γενικότερη πολιτική που ασκούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο και τα προβλήματα που έχει αυτή δημιουργήσει. Συνεπώς, η Ελλάδα μπορεί να είναι ο πόντος που αν φύγει, μπορεί να ξηλώσει όλο το πουλόβερ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται σήμερα να δεχθεί τα πυρά των ομολόγων του των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλίας, Ιταλίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ιαπωνίας, το έβδομο μέλος είναι η Γερμανία) στη Σύνοδο των G7 που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στη Δρέσδη, με την Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο της συζητήσεως παρά το γεγονός ότι δεν είναι στην επίσημη ατζέντα.
Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών, που προηγείται αυτής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα διεξαχθεί στις 7- 9 Ιουνίου, θα συμμετάσχουν, εκτός από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως και μερικοί από τους σημαντικότερους οικονομολόγους διεθνώς, μεταξύ των οποίων ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρογκόφ.
Αντικείμενο της συνάντησης είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης επτά χρόνια μετά την αρχή της κρίσης αλλά και η προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη στο περιβάλλον υπερχρέωσης των κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Παρ’ ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις της ομάδας των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, η οικοδέσποινα Γερμανία δεν σκοπεύει να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιέγραψε το περιεχόμενο των συνομιλιών τονίζοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της G7.
Ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, υπογράμμισε πως, καίτοι η G7 δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, η κατάσταση στη χώρα είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς «οι συνάδελφοί μας από τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα ζητήσουν να μάθουν τι συμβαίνει με την Ελλάδα».
Είναι βέβαιο πως τουλάχιστον οι ΗΠΑ και ο υπουργος Οικονομικών, Τζακ Λιου, θα παρέμβουν ζητώντας από τη Γερμανία να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα της Ελλάδας που απειλεί το οικοδόμημα της Ευρωζώνης και την παγκόσμια οικονομία ζητώντας ταυτόχρονα αλλαγές στην οικονομική πολιτική με περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα και λιγότερα μέτρα ύφεσης.
Με αυτή την άποψη αναμένεται να συνταχθούν και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η γειτονική Ιταλία, η οποία πρόσφατα μέσω του υπουργού των Οικονομικών της είχε προειδοποιήσει πως αν η Ελλάδα ανοίξει την πόρτα εξόδου από το ευρώ, σίγουρα θα θελήσουν να το πράξουν και άλλες χώρες. Και η Ιταλία ίσως είναι μία εξ αυτών αφού η οικονομία της έχει υποστεί τεράστια πλήγματα τα τελευταία χρόνια με γιγάντωση των ελλειμμάτων και του χρέους.
Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg υποστήριξε πως τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τη Γερμανία να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμά της προς όφελος της Ευρωζώνης, αλλά είναι αμφίβολο αν θα συνηγορήσει η Γερμανία. Εκείνο πάντως που καθίσταται σαφές είναι πως η πολιτική του Βερολίνου οδηγεί την ΕΕ στα βράχια.
Οι πιέσεις πάντως που θα ασκηθούν στο Β. Σόιμπλε στη Σύνοδο των G7 έρχονται τη στιγμή που ξεκινούν και πάλι οι συνομιλίες στο Brussels Group για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. Πηγές από την Κομισιόν υποστηρίζουν πως έχει γραφτεί ήδη ένα προσχέδιο συμφωνίας, αλλά εξακολουθεί και υφίσταται διάσταση απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση σε καίρια ζητήματα.
Μένει λοιπόν να δούμε πώς θα κλείσει αυτή η συμφωνία. Τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και αν δεν συμβεί αυτό μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ και εν’ όψει της πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Πηγή: defencenet.gr
Διαβάστε επίσης: