Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον Βήμα FM και η 30η Ιουνίου, δηλαδή η ημέρα που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, είναι η καταληκτική ημερομηνία.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει αλλά έχει επέλθει μια συμφωνία στο μοντέλο για να μιλάμε για τα ίδια νούμερα. Για παράδειγμα όταν μιλάμε για τους συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να μιλάμε για τις ίδιες αποδόσεις. Από χθες μιλάμε για το ίδιο μοντέλο».
Παρουσιάζοντας την ελληνική πρόταση είπε: «Αρχικά είχαμε καταθέσει πρόταση για δύο συντελεστές 6,5% και 15% συν προσαύξηση για χρήση μετρητών. Οι θεσμοί αντέκρουσαν την πρόταση με 13%-23% που δεν μπορεί να συζητηθεί. Η τελική πρόταση έχει τρεις συντελεστές – δεν θα πω περισσότερα γιατί η υπεύθυνη ενημέρωση απαιτεί και υπεύθυνο Τύπο. Εμείς ενημερώνουμε για σκέψεις και ο Τύπος μιλάει για αποφάσεις και όταν τα νούμερα αλλάζουν σε μια διαπραγμάτευση μιλούν για τούμπες» είπε προσθέτοντας: «Μου προκαλεί θλίψη ο ελληνικός Τύπος».
Πρόσθεσε δε πως η τελευταία πρόταση μιλά για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Και συνέχισε: «Η δική μας πρόταση σύμφωνα με το κοινό μοντέλο θα απέδιδε 900 εκατ. ευρώ είσπραξη ΦΠΑ χωρίς να υπολογίζουμε τα έσοδα από τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτοί δεν το δέχονται».
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε, εξάλλου, ότι έχει κλείσει οριστικά το θέμα της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές ή στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ. Είπε ότι η πρόταση έγινε από την πλευρά των Θεσμών, αλλά απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.
Χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο, αλλά διευκρίνισε ότι θα πρέπει να παραμείνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθούν – όπως είπε – μεγαλύτερες αδικίες.
Ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετου φόρου στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.
Ο υπουργός Οικονομικών ήταν επικριτικός έναντι των εταίρων, κάνοντας λόγο για "διαρροές που έχουν αμαυρώσει την εικόνα της Ευρώπης" και προσχηματικές διαφωνίες από την πλευρά τους. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Όταν μια διαπραγμάτευση φτάνει στο τέλος της, ακούγονται πολλά από τη μία πλευρά, ιδίως από τους εταίρους μας, που θέλουν να αποσπάσουν τα περισσότερα".
Η συμφωνία, για την οποία ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι "πολύ κοντά", θα περιλαμβάνει εργασιακά και ασφαλιστικά, αλλά και τη ρύθμιση του χρέους, για να μπορέσει, όπως είπε, να είναι βιώσιμο.
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας σε κυβερνητικά στελέχη: Μην λείψει κανείς εκτός Αθηνών, το τριήμερο