Πληθαίνουν οι αναφορές για ένα «προσχέδιο» συμφωνίας, που συντάσσει το Μαξίμου, με στόχο να επιτευχθεί πολιτική λύση εντός των επόμενων ημερών, με την παρέμβαση και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, αλλά και του Φρανσουά Ολάντ και ως συνέχεια της επικοινωνίας που είχαν με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Ρίγα.
Μάλιστα πληροφορίες συντείνουν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης, που συνεδρίαζε για περισσότερο από οχτώ ώρες υπήρξε προετοιμασία προσχεδίου συμφωνίας, ενώ το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί από υψηλόβαθμους παράγοντες που έχουν άμεση γνώση των συνομιλιών, είναι μάλλον θετικό.
Οπως ανέφερε το Mega, φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη κειμένων που βασίζονται πάνω στα κοινά σημεία που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά και στα σημεία που θα παραμείνουν ανοιχτά καθώς εντοπίζεται διαφορά πολιτικής προσέγγισης.
- Το σχέδιο συμφωνίας βασίζεται στην παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, θα είναι στο 0,7- 0,8% ΑΕΠ, αντί 3%.
- Στο πεδίο του δημοσιονομικού εντάσσεται και η συζήτηση για το ΦΠΑ, που εξελίσσεται σε μεγάλο «αγκάθι», καθώς οι δανειστές επιμένουν σε ριζική ανατροπή συντελεστών, εξαιρέσεων και απαλλαγών, που φέρνουν επιβαρύνσεις. Η Αθήνα επιμένει σε χαμηλό συντελεστή 6% ή το πολύ 7%, όπου θα υπάγονται φάρμακα, βιβλία, Τύπος, θέατρα. Μεσαίο συντελεστή 11- 12%, όπου θα υπάγονται τρόφιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ξενοδοχεία, εστίαση. Βασικό συντελεστή 23%, δηλαδή στα σημερινά επίπεδα, όπου θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα άρα και οι μεταφορές, που σήμερα επιβαρύνονται με 13%. Το Φθινόπωρο θα καταργηθούν και οι ειδικοί συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου.
- Το «πακέτο» του Ασφαλιστικού περιλαμβάνει την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων- αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιοι θα αποφύγουν τη «βίαιη» παράταση του εργασιακού τους βίου κατά τουλάχιστον 4 χρόνια- ενοποιήσεις Ταμείων, το «πάγωμα» και όχι την κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την αναβολή καταβολής της 13ης σύνταξης ή «ψαλίδισμα» του ποσού και των δικαιούχων και νέες αναλογιστικές μελέτες πριν από το δεύτερο κύκλο παρεμβάσεων, που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά δεν μπορούν να αφορούν σε «τυφλές» μειώσεις συντάξεων.
- Βέβαιη θεωρείται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμα χρόνο, με μόνη διόρθωση αυτή που μπορεί να προέλθει από την αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης αλλά και με πολλές στρεβλώσεις. Μέρος του δημοσιονομικού "κενού" θα καλυφθεί από την επαναφορά των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα πρότερα επίπεδα, για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ.
- Όσον αφορά στο Εργασιακό, η Αθήνα προτείνει νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις, ενώ σε 2η φάση θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Η ελληνική πλευρά επιμένει, πάντως, ότι δεν πρόκειται να διευκολύνει τις ομαδικές απολύσεις, όπως ζητούν μετ' επιτάσεως οι δανειστές.
Τις επόμενες ώρες επίκειται νέα τριμερής τηλεδιάσκεψη Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ, προκειμένου να αποτιμηθεί η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και είναι πολύ πιθανό στη συνέχεια να προγραμματιστεί και κατ' ιδίαν συνάντησή τους καθώς έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο να γίνει στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των τεχνοκρατών.
Διαβάστε σχετικά: