«Θερμό» θα είναι το φετινό καλοκαίρι για την Ελλάδα, όχι από άποψη καιρικών συνθηκών, αλλά σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, αφού τα «μπάνια του λαού» θα πρέπει να συνδυαστούν με κρίσιμες πληρωμές προς τους δανειστές και με κομβικές συνεδριάσεις.
Tην Παρασκευή 5 Ιουνίου, εν μέσω σεναρίων, η χώρα μας καλείται να καταβάλει 306 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ μία εβδομάδα αργότερα, άλλα 336 εκατ. ευρώ.
Τα δύσκολα συνεχίζονται στις 16 Ιουνίου, αφού το Ταμείο αναμένει άλλα 570 εκατ. και τρεις μέρες αργότερα, δόση 342 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα, δηλαδή που θα πρέπει να έχει πληρώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ ανέρχονται στο 1,6 δισ. ευρώ.
Στο Ιούλιο έρχεται να προστεθεί και ο σκόπελος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στις 13 του μήνα το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει 456 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ ενώ στις 20 Ιουλίου συνολικά 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Οι πληρωμές του καλοκαιριού τελειώνουν έναν μήνα αργότερα, στις 20 Αυγούστου, με την Φρανκφούρτη να πρέπει να λάβει άλλα 3,2 δισ. ευρώ, για τα ομόλογα που λήγουν.
Μέχρι το τέλος του 2015 εκκρεμούν δόσεις μόνο προς το ΔΝΤ: 1,4 δισ. συνολικά τον Σεπτέμβριο, 448 εκατ. τον Οκτώβριο και 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, και το ρεπορτάζ του newpost.gr, το καθαρό ποσό που πρέπει να καταβληθεί για χρεολύσια από την πρώτη Μαΐου έως το τέλος του 2015 είναι 13,1 δισ. και με δεδομένο ότι οι πληρωμές του ιδίου έτους είναι 25,2 δισ. ευρώ «εκτοξεύουν» τις υποχρεώσεις για ολόκληρο το έτος σε 38,ε δισ. ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω ποσά που θα πρέπει να πληρωθούν, αλλά και τις επερχόμενες δόσεις η εκταμίευση, τουλάχιστον μέρους, χρημάτων από την πλευρά των δανειστών είναι εκ των ων ουκ άνευ, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις.