ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν έχει λάβει (προς το παρόν) σχέδιο συμφωνίας το Μαξίμου

Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών, ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

 

 

Κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν, ωστόσο, πως αναμένεται σήμερα να έρθει συγκεκριμένη πρόταση από τους θεσμούς.

Η Αθήνα έχει έτοιμη τη δική της πρόταση, που είναι προϊόν των τεχνικών διαπραγματεύσεων. «Θα έρθει γρήγορα λύση, υπάρχει κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα», εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως δε θα υπάρξει «take it or leave it» πρόταση, παρά τα σενάρια περί τελεσιγράφων που έχουν δει τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας. «Δεν υπάρχουν τελεσίγραφα, ούτε από τους θεσμούς, ούτε από εμάς», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι άλλωστε οι σχετικές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών.

«Η κυβέρνηση δεν στέλνει και δεν δέχεται τελεσίγραφα. Δεν εκβιάζεται ούτε εκβιάζει κανέναν» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στις ημερίδες μελέτης της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Δεν μπορεί να συνυπογράψει τελεσίγραφα η κυβέρνηση, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς, οι πιστωτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διαμήνυσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, προτείνοντας πρόωρες εκλογές εάν δεν υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός.

Στο Μαξίμου είχαν ενημερωθεί για τριμερή συνάντηση (Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ) στο Βερολίνο και την τελευταία στιγμή πληροφορήθηκαν πως θα είναι τελικά πενταμερής (συμμετοχή Ντράγκι και Λαγκάρντ). Ωστόσο, εκτιμούν πως η εξέλιξη ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να γεφυρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαφορές.

Στις συνομιλίες μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, υπήρξε κοινή βούληση για να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Εφικτή και αναγκαία χαρακτήρισε εξάλλου τη συμφωνία και ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος κάλεσε τις δύο πλευρές να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για να επιτευχθεί η συμφωνία.

Όσον αφορά στο θέμα της πληρωμής της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «αν ωριμάσουν οι συνθήκες για συμφωνία, θα πληρωθεί κανονικά». Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι «πρέπει πρώτα να “κλειδώσει” η συμφωνία».

Τα «αγκάθια» εξακολουθούν να είναι το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και το δημοσιονομικό κενό. Διαφαίνεται, όμως, πως οι δύο πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά σε όλα τα ζητήματα.

Με αυτά τα δεδομένα, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία πως είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης:

 Αριστερή Πλατφόρμα: Συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα, ή δεν θα υπάρξει

 Financial Times:Σχέδιο συμφωνίας και όχι τελεσίγραφα, στη συνάντηση του Βερολίνου