ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμη η πρόταση των εταίρων: Αύριο παρουσιάζεται στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα με τα τεχνικά κλιμάκια να "κλείνουν" και τις τελευταίες λεπτομέρειες της πρότασης.

 

Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times η συγκεκριμένη πρόταση των εταίρων προς την Ελλάδα θα παρουσιαστεί αύριο.

Η απόφαση για την παρουσίαση μίας τελικής πρότασης προς την Ελλάδα ελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των πέντε (Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ).

Ο Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει χαρακτηριστικά

"τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών ολοκλήρωσαν την επεξεργασία της συμφωνίας διάσωσης σήμερα το απόγευμα και η παρουσίασή της θα γίνει αύριο, Τετάρτη"

Νωρίτερα ο ίδιος είχε γράψει ότι το πλάνο των δανειστών θα παρουσιαστεί αύριο και όχι σήμερα.

Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση, το πρακτορείο Reuters τονίζει ότι οι δανειστές οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες της πρότασής τους προς την ελληνική κυβέρνηση, δεν σιευκρινίζεται ωστόσο εάν αυτή θα έχει τη μορφή «take it or leave it», όπως ευρέως μετέδιδαν χθες, προ της πενταμερούς του Βερολίνου, τα διεθνή ΜΜΕ.

Έξι άξονες

Κυβερνητικές πηγές πηγές σημειώνουν τις λεπτομέρειες των ελληνικών προτάσεων αλλά και τις κόκκινες γραμμές που θέτει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτές οι ελληνικές προτάσεις με τις κόκκινες γραμμές που έστειλε η κυβέρνηση Τσίπρα στους Θεσμούς είναι οι εξής:

Τριπλός ΦΠΑ με 6%, 11% και 23% ο ανώτερος
Κανένα βήμα πίσω σε ασφαλιστικό και εργασιακά
Όχι στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία
Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις χωρίς να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα
Πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 0,8 και 1,5 του ΑΕΠ του χρόνου.

Τα θέματα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης είναι κατα το Spiegel:

Συντάξεις
Οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις αλλά συναντούν την κατηγορηματική άρνηση της Αθήνας. Οι συνταξιούχοι έχουν χάσει ήδη 40% του εισοδήματός τους και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευθεί του ότι εδώ βρίσκεται μία από τις περιβόητες κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι έτοιμος, όμως, να προχωρήσει σε συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων και σε κατάργηση πολλών πρόωρων συντάξεων.

Αγορά εργασίας
Οι πιστωτές ζητούν πιο ευέλικτο πλαίσιο για τις συμβάσεις εργασίας και τους μισθούς. Και σε αυτό το θέμα υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

ΦΠΑ
Οι Έλληνες έχουν προτείνει τρία κλιμάκια, στο 7, στο 14 και στο 22%, ενώ οι πιστωτές ζητούν δύο συντελεστές, 11% και 23%, που θα επιφέρουν, όμως υψηλότερη φορολόγηση του σημαντικού για την Ελλάδα τουριστικού τομέα.

Προϋπολογισμός
Η Ελλάδα θέλει να έχει περισσότερα χρήματα για το κράτος πρόνοιας. Ως εκ τούτου αντιδρά στο αίτημα για πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015. Αντιπροτείνει κάτω από το 1%, και να ανέβει μετά, πρόταση που θα αποδεχόταν η Κομισιόν αλλά απορρίπτει το ΔΝΤ.