Η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων έπεσε χθες με το μάθημα επιλογής των «Αρχών Οικονομικής Θεωρίας», με χαμόγελα για τους μαθητές που επιθυμούν την εισαγωγή τους στις Οικονομικές Σχολές, ωστόσο Θα κατρακυλήσουν οι βάσεις στο 2ο και 4ο πεδίο, όπως όλα δείχνουν, εξαιτίας του υψηλού πήχη δυσκολίας στα Μαθηματικά και τη Φυσική Κατεύθυνσης.
Συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ οι χαμηλές επιδόσεις που αναμένονται στα «θετικά» μαθήματα θα παρασύρουν προς τα κάτω τις σχολές των ιατρικών και παραϊατρικών επιστημών αλλά και τα Οικονομικά.
Δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο όμως για τις προηγούμενες εβδομάδες, όπου οι υποψήφιοι τα «είδαν όλα» σε Αρχαία, Μαθηματικά, Φυσική.
Αν και τα γραπτά των εξετάσεων ακόμα βρίσκονται υπό βαθμολόγηση και οι διαρροές από τα βαθμολογικά κέντρα δεν αφορούν μεγάλο ποσοστό ώστε να διαμορφωθεί άποψη, οι επιδόσεις των μαθητών στα καίρια μαθήματα, που έχουν και συντελεστή βαρύτητας φαίνεται ότι θα είναι χαμηλότερες από πέρσι. Μεγάλοι χαμένοι φέτος είναι για ακόμη μια φορά οι υποψήφιοι της Θετικής συμπαρασύροντας και όσους βρίσκονται στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, καθώς μοιράζονται τα «βαριά» μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής. Οι πολυτεχνικές σχολές που αποτελούν πρώτη επιλογή χιλιάδων υποψηφίων θα παρουσιάσουν αισθητή πτώση, όπως και οι Φυσικομαθηματικές. Πέρσι, δύο από τις πιο δημοφιλείς σχολές του ΕΜΠ φλέρταραν με τα 19.000 μόρια, βαθμοί που σημειώνονται συνήθως μόνο στις Ιατρικές σχολές, φέτος όμως πολύ πιθανόν να χάσουν τα 500 μόρια που «κέρδισαν» πέρσι επιστρέφοντας στο 18,5.
1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Η ιστορία «έσωσε» την κατάσταση
Τα αρχαία ήταν το μάθημα που δυσκόλεψε περισσότερο από τα υπόλοιπα τους φετινούς υποψηφίους και ειδικότερα η επιλογή του Θουκυδίδη στο άγνωστο. Είναι το μοναδικό μάθημα που «εγγυάται» πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές όπως η Νομική αλλά και οι Ψυχολογίες. Αν και η μείωση για την εισαγωγή των μορίων αναμενόταν μεγαλύτερη, τα βατά θέματα της Ιστορίας, το οποίο είναι μάθημα με συντελεστή βαρύτητας, ανέτρεψαν ως ένα βαθμό την κάθετη πτώση, καθώς οι επιδόσεις των καλών μαθητών αναμένονται υψηλές. Είναι πάντως χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου πεδίου να μη σημειώνονται μεγάλα σκαμπανεβάσματα στα μόρια εισαγωγής. Για ένα μέρος των σχολών του συγκεκριμένου πεδίου όπως οι ξένες φιλολογίες και τα ΜΜΕ, η επίδοση των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή τους θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις.
2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Θετικών Επιστημών
Μεγάλη η μείωση λόγω Μαθηματικών
Η πορεία των βάσεων στις σχολές των Θετικών Επιστημών παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική κατάσταση από το 1ο επιστημονικό πεδίο. Τα τμήματα του Μαθηματικού, του Φυσικού και του Χημικού αναμένεται να πέσουν αισθητά στα μόρια εισαγωγής και την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και οι γεωπονικές σχολές. Η δυσκολία που αντιμετώπισε η πλειοψηφία των υποψηφίων στο να ανταπεξέλθει στα Μαθηματικά και τη Φυσική δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις βάσεις του 2ου επιστημονικού πεδίου. Βέβαια υπενθυμίζεται ότι το 2014, τα παραπάνω τμήματα είδαν τις βάσεις τους να εκτοξεύονται. Πέρσι, το Χημικό του ΕΚΠΑ με βάση εισαγωγής 17.086 ανέβηκε 812 σε σχέση με το 2013, ενώ το Φυσικό του ίδιου Ιδρύματος έφτασε τα 16.795 μόρια με αύξηση κατά 624 μόρια. Λίγο πιο συγκρατημένο ήταν το τμήμα Μαθηματικών στην Αθήνα που έφτασε τα 15.794 μόρια με αύξηση κατά 463 μόρια. Αντίθετα, η Πληροφορική του ΟΠΑ έφτασε τα 15.820 μόρια, με 870 μόρια άνοδο σε σχέση με το 2013.
3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Επιστήμες Υγείας
Άριστα για λίγους στις Ιατρικές
Τα μαθήματα βαρύτητας σε αυτό το πεδίο για τους υποψηφίους είναι τα Μαθηματικά και η Βιολογία. Το δεύτερο αν και «τσιμπημένο», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, σε καμιά περίπτωση δεν έφτανε το επίπεδο των θεμάτων της Φυσικής. Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης θα καθορίσουν την πτώση των βάσεων, οι οποίες αναμένονται σε μικρότερη κλίμακα στις σχολές της Ιατρικής και σε μεγαλύτερη στις σχολές που αφορούν τα παραϊατρικά. Η περίπτωση της Ιατρικής αλλά και γενικότερα των υψηλόβαθμων και δημοφιλών σχολών έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάθε χρόνο, παρά το «τσεκούρι» που μπορεί να πέσει στα μαθήματα βαρύτητας, ένα μικρό ποσοστό μαθητών καταφέρνει να ανταποκριθεί και να πετύχει άριστους βαθμούς.
4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Τεχνολογικών Επιστημών
Λιγότερες θέσεις σε σχέση με πέρσι
Πρόκειται για το πεδίο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των υποψηφίων καθώς περιλαμβάνει τις πολυτεχνικές σχολές. Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα δύο βασικά μαθήματα θα ρίξει τις βάσεις στο Πολυτεχνείο, επιστρέφοντας στο 18 ακόμα και όσες είδαν πέρσι τα μόρια τους να ξεφεύγουν στα 19.000 μόρια. Η πτώση ίσως και να είναι συγκρατημένη λόγω των μειωμένων θέσεων αλλά και του μικρού ποσοστού υποψηφίων που θα πετύχει υψηλούς βαθμούς. Εντονότερη θα είναι στις σχολές των «μεσαίων στρωμάτων» που αφορούν χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι φέτος η Αρχιτεκτονική. Οι θ’έσεις είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρσι, ενώ μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της βάσης θα παίξουν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου. Ενδεικτικό είναι ότι πέρσι, παρά τις υψηλές επιδόσεις στα βασικά μαθήματα, οι βάσεις εισαγωγής «κόλλησαν» περίπου στα ίδια επίπεδα, λόγω των κοινών βαθμολογιών που σημειώθηκαν στο σχέδιο.
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Οικονομικών- Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης
Αναμενόμενη αλλά συγκρατημένη πτώση
Τα θέματα του υποχρεωτικού μαθήματος ΑΟΘ έφεραν χαμόγελα στους περισσότερους υποψηφίους, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ακόμα και οι μέτριοι μαθητές θα μπορέσουν πολύ εύκολα να κινηθούν στο 15 με 16, ενώ το άριστα είναι εφικτό από τους καλά διαβασμένους υποψηφίους. Η ζημιά όμως των Μαθηματικών Γενικής Κατεύθυνσης δύσκολα μπορεί να καλυφθεί δεδομένου ότι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης δυσκολεύτηκαν να ανταποκριθούν στα απαιτητικά ζητούμενα με τους καλά προετοιμασμένους να υπολογίζεται ότι δεν έγραψαν παραπάνω από 14. Για τους υποψηφίους της Θετικής ήταν πιο εύκολα τα πράγματα, ενώ η επίδοση αυτών της Τεχνολογικής υπολογίζεται σε χαμηλά επίπεδα. Η πτώση στις Οικονομικές Σχολές είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, αν και εκτιμάται ότι δεν θα ακολουθήσει την κατακόρυφη πορεία των δύο άλλων πεδίων (2ο και 4ο). πέρσι, άλλωστε, η πορεία των βάσεων στις Οικονομικές εκτοξεύτηκε ακόμα και 900 μόρια.
Ανακατατάξεις σε Στρατιωτικές Σχολές και Περιφερειακά ΑΕΙ
«Κλυδωνισμοί» στις δυσθεώρητες βάσεις τους θα σημειωθούν και στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές. Ειδικότερα οι Στρατιωτικές που υπάγονται στα τέσσερα τελευταία πεδία αναμένεται να «πέσουν» αισθητά, ενώ για τις Αστυνομικές, ο περιορισμένος αριθμός των εισακτέων θα συγκρατήσει την πτώση. Διαφορετικό αναμένεται το τοπίο και στα περιφερειακά Ιδρύματα. Οι βάσεις σε δημοφιλείς σχολές εκτοξεύτηκαν πέρσι, λόγω του παράγοντα των μετεγγραφών. Φέτος όμως τα πράγματα δυσκολεύουν. Μπορεί το υπουργείο να μην έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του σχετικά με το πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα της μεταφοράς θέσης, η έκρηξη των 10.000 μετεγγραφών που σημειώθηκε πέρσι, δεν θα επαναληφθεί. Εκτός από τα αυστηρά κριτήρια που θα θέσει το υπουργείο, οδηγούμενο και από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η ηγεσία θα θέσει πλαφόν 10% επί του αριθμού εισακτέων σε τμήματα και σχολές.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος