Στις λεπτομέρειες της πρότασης των δανειστών προς την Αθήνα αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού Economist, προσθέτοντας ένα ακόμη δημοσίευμα στα δεκάδες που έχουν γραφτεί για το «δράμα του ελληνικού χρέους».
«Όπως γίνεται συχνά με τους «μαϊμού»-πολέμους, η τετράμηνη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές τους ίσως έλθει σε ένα ξαφνικό και δραματικό τέλος», γράφει το οικονομικό περιοδικό, το οποίο στη συνέχεια αναφέρεται στην «μίνι Σύνοδο» της Κυριακής μεταξύ Μέρκελ – Ολάντ – Λαγκάρντ – Γιούνκερ και Ντράγκι.
«Οι πέντε τους συνομίλησαν για το ελληνικό χάος μέχρι τα ξημερώματα. Όμως φαίνεται πως η λάμπα δεν καιγόταν μάταια. Όπως αποκαλύπτεται, οι πιστωτές συμφώνησαν επιτέλους πάνω στους όρους της συμφωνίας που θα προσφέρουν στην Ελλάδα.
Αν και λίγες λεπτομέρειες της πρότασης έχουν προκύψει, πηγές μιλούν για πιθανό συμβιβασμό πάνω στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι δανειστές. Θα είναι δύσκολο να ξεγλιστρήσει η Ελλάδα στις περικοπές στις συντάξεις, λαμβάνοντας υπόψη πόσα χρήματα από τον προϋπολογισμό καταβροχθίζουν αυτές, εκτιμά το περιοδικό
Στην Ελλάδα θα επιτραπεί να κυνηγήσει μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα απ' ό,τι επιτρέπουν οι μέχρι τώρα συμφωνίες. Σύμφωνα με μια πηγή αυτό θα κυμανθεί κάτω από το 1% του ΑΕΠ για φέτος, ανεβαίνοντας σταδιακά μέχρι το 3,5% το 2018. Δεν είναι ακριβώς το εισιτήριο κατά της λιτότητας που είχε προαναγγελθεί προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ελαφρύνει κάπως τη δημοσιονομική πίεση.
Επίσης, οι πιστωτές ενδεχομένως -και εδώ οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς- συμφωνήσουν σε μια δεύτερη επέκταση του ελληνικού προγράμματος για μερικούς ακόμη μήνες. Αυτό θα διατηρούσε την Ελλάδα στον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ενώ θα τη βοηθούσε επίσης να κερδίσει και χρόνο, προκειμένου να εργαστεί για τις λεπτομέρειες ενός τρίτου πακέτου τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αξίας μεταξύ 30 και 50 δισεκ. ευρώ., τα οποία η Ελλάδα έχει ανάγκη καθώς παραμένει εκτός αγορών.
Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδεχτεί τις προτάσεις των πιστωτών, θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο, καθώς οι πιο αριστερές φωνές προτρέπουν τον κ. Τσίπρα να αποχωρήσει αν δεν καταφέρει να επιτύχει μια καλή συμφωνία, συνεχίζει το δημοσίευμα αναφερόμενο στις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας.
«Αλλά για να συμβεί αυτό, οι ίδιοι οι πιστωτές πρέπει να παρακάμψουν τις διαφορές τους και να ικανοποιήσουν τις κυβερνήσεις των χωρών τους, σημειώνεται.
Και παρόλο που το τελευταίο κεφάλαιο του ατέλειωτου ελληνικού έπους μοιάζει να ολοκληρώνεται σύντομα, υπάρχει ο κίνδυνος η Ελλάδα να εκτροχιαστεί. Μέχρι η συμφωνία να επιτευχθεί, η ευρωζώνη και ό,τι την αποτελεί θα βρίσκεται υπό θανάσιμο κίνδυνο, καταλήγει το δημοσίευμα.
Διαβάστε επίσης: