ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Telegraph: Η Ευρώπη δεν έχει επιλογή – Πρέπει να σώσει την Ελλάδα

Aκόμα κι αν η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ λόγω αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας, η Ευρώπη θα πρέπει και πάλι να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλιώς το οικοδόμημα της ευρωζώνης θα κινδυνεύσει με κατάρρευση, τονίζει  η εφημερίδα Telegraph σε σημερινό της άρθρο.

Με τίτλο «Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή – Πρέπει να σώσει την Ελλάδα», το δημοσίευμα κάνει μία ιστορική αναδρομή στην τελευταία φορά που πτώχευσε η χώρα το 1932 και στη χιονοστιβάδα αρνητικών γεγονότων που ακολούθησε, για να καταλήξει στον σχολιασμό των χθεσινοβραδυνών εξελίξεων.

«Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν βέβαιοι ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδίωκε τη συμφωνία, και ότι η συνάντηση θα έφερνε την πολυαναμενόμενη επίλυση μετά από τέσσερις μήνες μικροπολιτικής», αναφέρει ο αρθρογράφος Ambrose Evans-Pritchard, σχετικά με τις προσδοκίες που συνόδευαν την χθεσινή συνάντηση.

«Ίσως αυτό ισχύει. Οι πιστωτές υποχώρησαν για πρώτη φορά, καθώς αρνούνταν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ουσιαστική διαπραγμάτευση από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου. Περιόρισαν τα αιτήματά τους για ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΠ φέτος και 1,5% το επόμενο έτος, αλλά δεν υπάρχει ακόμα καμία ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει ο δημοσιογράφος της Telegraph.

Προσθέτει μάλιστα ότι, κατά την άποψή του, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μπερδεμένη σχετικά με το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια. «Οι ψευδαισθήσεις τους έχουν σίγουρα διαλυθεί. Το "πολεμικό συμβούλιο" διάρκειας εννέα ωρών πριν από τρεις Κυριακές υπήρξε καθοριστικό. Ήταν η στιγμή που η ηγεσία του κόμματος ορκίστηκε να πολεμήσει ενωμένη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε σχετικά: