Νέα συνάντηση τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να συζητήσουν την ελληνική κρίση χρέους θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μια συγκεκριμένη ημερομηνία γι' αυτό, ωστόσο μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα υπάρξει περαιτέρω συνάντηση τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου.
Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως «έχουμε μια σωστή ισορροπία τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο προκειμένου να κάνουμε πιθανή για την Ελλάδα την βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης προκειμένου αυτή να επιστρέψει γρήγορα στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν, με ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αλλά και για συνέχιση της εντατικής εργασίας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα έχουν εκ νέου συνάντηση.
«Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων», ανέφερε η ανακοίνωση.
Χθες το βράδυ, πάντως, φωτιά στην επιδιωκόμενη συμφωνία έβαλαν οι απαιτήσεις των δανειστών που μετέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ στον Ελληνα πρωθυπουργό.
Προφανώς δεν χρειάστηκε πολλή ώρα για να ξεφυλλίσει ο κ. Τσίπρας τις σελίδες του πυκνογραμμένου κειμένου και των δανειστών για να αντιληφθεί ότι αρκετές από τις απαιτήσεις κάθε άλλο παρά μπορούν να γίνουν στο σύνολό τους αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. Για παράδειγμα, η αύξηση του ΦΠΑ με δύο συντελεστές στο 11% και 23% (με τα φάρμακα και κάποια τρόφιμα μόνο στη μικρή κλίμακα), η αποδοχή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που φέρνει εκ των πραγμάτων μείωση συντάξεων και στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η ρύθμιση για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδραση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επέμεινε στη δίωρη συνάντηση (εξελίχθηκε σε δείπνο όπου συμμετείχαν και οι κ. Ντάισελμπλουμ, Βίζερ και οι κ. Γ. Δραγασάκης, Ν. Παππάς, Ευ. Τσακαλώτος, Σπ. Σαγιάς, Γ. Σακελλαρίδης κ.ά.) στο να υποτηρίζει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλωστε όπως είχε διαμηνύσει το ελληνικό κείμενο ήταν προϊόν διαβουλεύσεων και συμβιβασμών σε μεγάλο βαθμό.
Διαβάστε επίσης: