ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση θέλει να στείλει ο Τσίπρας από τη Βουλή

Σε μια προσπάθεια για κοινή γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις των εταίρων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει σήμερα το απόγευμα τη Βουλή για τις προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

 

 

 

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο. Στη σημερινή συζήτηση που έχει προκαλέσει στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση θα ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν ανοιχτά θέση και να πουν εάν θα στήριζαν ή όχι μια συμφωνία με το περιεχόμενο που διέρρευσε από τους δανειστές. 

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να εκθέσει ή ακόμη και να δεσμεύσει τα άλλα πολιτικά κόμματα προτού αναμετρηθεί με το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε ήδη τα μηνύματα που έχει πάρει επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες για τη συμφωνία είναι απορριπτικά και ο πρωθυπουργός αποσκοπεί στον κατευνασμό των αντιδράσεων.

Στην συζήτηση αναμένεται να αναλυθεί η 47σέλιδη ελληνική πρόταση για την τελική συμφωνία, η οποία διέρρευσε και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέα "φορο-βάρη" (πχ. απο τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, την διατήρηση της έκτακτης εισφοράς και αύξησης ορισμένων συντελεστών της κ.α.), αλλά και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Ασφαλιστικό (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης), τα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατώτατος μισθός), καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Παράλληλα, θα τεθεί επί τάπητος και η πρόταση των δανειστών, οι οποίοι ζητούν – μεταξύ άλλων – αύξηση 1% του ΑΕΠ στα έσοδα από ΦΠΑ και μείωση 1% του ΑΕΠ στις δαπάνες για συντάξεις, την ώρα πάντως που και η Αθήνα (η οποία απορρίπτει πιθανότητα να συναινέσει σε υφεσιακά μέτρα) και οι εταίροι ετοιμάζουν τις αντιπροτάσεις τους, βάσει των διαφορών που οριοθετήθηκαν στο ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, αναμένεται να στείλει και μηνύματα προς το εξωτερικό, θέλοντας να κάνει σαφές, όπως τόνισε και μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ότι ακραίες προτάσεις δεν μπορεί αν γίνουν αποδεκτές και η μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης είναι η ελληνική πρόταση.

Συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Η κυβέρνηση ενημέρωσε την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την πρόθεσή της να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης το απόγευμα της Παρασκευής. Αν και το αρχικό αίτημα ήταν για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, τελικά επελέγη διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Η διαδικασία αυτή περιγράφεται στον Κανονισμό της Βουλής ως η μικρότερη διαδικασία ενημέρωσης από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως». Το αίτημα διατυπώνεται στον εκάστοτε Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από 24 ώρες τουλάχιστον. Η γνωστοποίηση του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα στην Πρόεδρο του Σώματος συμπίπτει χρονικά με το περιθώριο που θέτει ο κανονισμός.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μια αρχική τοποθέτηση 10 λεπτών, στην οποία θα απαντήσουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, με 5λεπτες τοποθετήσεις. Κατόπιν θα δευτερολογήσει ο πρωθυπουργός επίσης για πέντε λεπτά. Ακολούθως, οι πολιτικοί αρχηγοί δευτερολογούν για τρία λεπτά και τη συζήτηση κλείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την τριτολογία του για πέντε λεπτά της ώρας.

Όπως είχε συμβεί και σε προηγούμενη ανάλογη κοινοβουλευτική διαδικασία, τα χρονικά όρια για τις τοποθετήσεις δεν αναμένεται να τηρηθούν αυστηρά. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε επιτρέψει αγορεύσεις που διήρκεσαν κατά μέσο όρο 20 λεπτά.

Διαβάστε επίσης:

 Νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ- Το «όχι» του πρωθυπουργού

 Μέρκελ: Έχουμε καλή θέληση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά δεν αρκεί

 Δυσφορία σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για την ενιαία δόση προς το ΔΝΤ