ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό:’Ετσι αποφάσισαν το πακετάρισμα των δόσεων-όλο το παρασκήνιο

Ήταν το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Ιουνίου και στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Αντικείμενο της συζήτησης είναι και το ζήτημα της καταβολής ή μη την επομένη, 5 Ιουνίου, της δόσης των περίπου 306 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Η απόφαση λαμβάνεται: «θα ζητήσουμε ομαδοποίηση των τεσσάρων δόσεων για το τέλος του μήνα». Και αυτό, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα ποσά για την αποπληρωμή και της δεύτερης- από τις τέσσερις συνολικά του Ιουνίου- δόσης που είναι καθορισμένη για τις 12 Ιουνίου.

«Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα. Και ότι δεν θέλουμε τη ρήξη- γιατί αλλιώς δεν θα πληρώναμε καθόλου- και ότι πρέπει το ΔΝΤ να φύγει πια από τη σκληρή στάση που έχει απέναντί μας», είναι το σκεπτικό της απόφασης.  

Ο κ. Δραγασάκης τηλεφωνεί και μεταφέρει την απόφαση στον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος, όντας ο «θησαυροφύλακας» της κυβέρνησης, «εποπτεύει» τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Στη συνέχεια, ο κ. Μάρδας ενημερώνει τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καθότι στην ΤτΕ διατηρείται ο ειδικός λογαριασμός για το ΔΝΤ. Ακολούθως, το ελληνικό αίτημα για ομαδοποίηση των δόσεων φεύγει από την Κεντρική Τράπεζα για την Ουάσινγκτον, όπου και εδρεύει το Διεθνές Ταμείο.   

Η άφιξη του αιτήματος στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ αιφνιδιάζει τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, κατά σύμπτωση, παραχωρεί την ίδια ώρα συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν έχει προηγηθεί ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της Παρασκευής ή θα ζητήσει ομαδοποίηση. «Μην ανησυχείτε» ήταν η απάντηση της κ. Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι η συζήτηση για μετάθεση πληρωμών δεν έχει νόημα. Παρέπεμψε δε και στις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Επισήμως και παρά την έντονη δυσαρέσκεια της κ. Λαγκάρντ, η ανακοίνωση που ακολούθησε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις ήταν σε αυστηρά τεχνοκρατική γραφή και απλώς ανέφερε ότι αυτό μπορεί να γίνει με βάση παλαιότερη απόφαση του Ταμείου.

Η κίνηση της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι υψηλόβαθμα στελέχη της είχαν προϊδεάσει περί αυτής λέγοντας ότι «τα λεφτά υπάρχουν, αλλά η πληρωμή της δόσης συναρτάται με την πρόοδο για συμφωνία», προκάλεσε έκπληξη και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ορισμένους κοινοτικούς παράγοντες «αυτό δεν είναι καλό σημάδι». Από την πλευρά τους, κύκλοι της ΕΚΤ που ρωτήθηκαν  παρέπεμψαν σε δήλωση του προέδρου της, πριν από τέσσερις ημέρες μετά από ερώτηση σχετικά με την (τότε) φημολογία. «Δεν θέλω να το σχολιάσω. Πρέπει να εξετάσουμε επακριβώς ποιες είναι οι συνθήκες. Η επιλογή για ομαδοποίηση των πληρωμών έχει χρησιμοποιηθεί από μια χώρα τη δεκαετία του 1970. Θα δούμε», είχε δηλώσει ο Μάριο Ντράγκι.

Ενόχληση φέρεται να έδειξε στην Αθήνα ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, θα ήθελε να είχε ενημερωθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και όχι από τον αναπληρωτή υπουργό.