Το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε ο πιο καθοριστικός ίσως γύρος διαπραγμματεύσεων, στην έδρα της ευρωπαϊκής επιτροπής, στις Βρυξέλλες, ενώ ταυτόχρονα στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας έστελνε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση:
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός είπε στους συνομιλητές του:
«Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».
« ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι».
«αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας».
«αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία».
Στις 19.30 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Νίκου Παππά με εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφορούσε μόνο σε διαδικαστικά θέματα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείται από τους κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Παππά, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με κλιμάκιο των θεσμών, παρόντος του “εκλεκτού” της Κριστίν Λαγκάρντ, Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος. Το ΔΝΤ ξαναμπαίνει στο "παιχνίδι", καθώς, σύμφωνα με το MEGA έκανε γνωστό πως εκτός από σήμερα θα συμμετάσχει και στις συνομιλίες της Δευτέρας.
Η επιλογή Δραγασάκη ως επικεφαλής του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές δεν ήταν τυχαία ιδίως αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις από την Αθήνα.
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα και οι διαβουλεύσεις θα καθορίσουν το κλίμα στο επόμενο Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου επανέρχεται στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με αντιπροτάσεις για τα φορολογικά, γεγονός που σημαίνει ότι συζητάει ακόμα και ενδεχόμενη αύξηση από τις αρχικές προτάσεις του ΦΠΑ. Αυτό όμως που φαίνεται πως δεν διαπραγματεύεται είναι η αύξηση του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.
Στις νέες υποχωρήσεις που ενδεχομένως να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι και η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% από το 0,75% που ήταν η δεύτερη αντιπρόταση της κυβέρνησης. Αξίζει να θυμήσουμε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,65%.
Στις κόκκινες γραμμές που η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να υποχωρήσει είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και φυσικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αντίθετα, η κυβέρνηση φαίνεται πως δέχεται την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων ή την επιβολή αντικινήτρων ώστε να μην προχωρούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις οι πολίτες.
Φυσικά στη νέα ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση αναφέρει το θέμα της διευθέτησης του χρέους με δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά χρηματοδότηση έως τον Μάρτιο του 2016 και το δεύτερο σενάριο για χρηματοδότηση έως και το 2018.
Διαβάστε σχετικά: