Τρεις ώρες κράτησε το Eurogroup στο Λουξεμβούργο στο οποίο συζητήθηκε και το ελληνικό ζήτημα για το οποίο δεν αναμένεται συμφωνία. Σε tweet του αντιπροέδρου της Κομισίόν Ντομπρόβσκις αναφέρεται ότι δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει πάλι ανά πάσα ώρα και στιγμή σύμφωνα με τον ίδιο. Υπάρχει ένα μικρό περιθώριο λίγων ημερών για νέες προτάσεις.
Οπως αναφέρει ο κ.Ντόμπροβσκις, το συμβούλιο απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα να προσέλθει με σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις και τονίζει ότι παραμένει σε ετοιμότητα για να συνεδριάσει εκ νέου σε οποιαδήποτε στιγμή.
Ντάισελμπλουμ: Πολύ μικρή πρόοδος, δεν είναι ορατή μία συμφωνία
Για “πολύ μικρή πρόοδο” μεταξύ Θεσμών και Ελλάδας έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν είναι ορατή μία συμφωνία τις επόμενες ημέρες.
Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας, η οποία καλείται να στείλει νέες προτάσεις τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να υπάρξει μία αξιόπιστη συμφωνία.
Ο Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε ότι απομένει πολύ λίγος χρόνος, δεδομένου ότι υπάρχουν και κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα πρέπει να προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση, ενώ παρατήρησε πως πολύ λίγα από τα μέτρα που έχει προτείνει η Ελλάδα είναι σοβαρά και αξιόπιστα.
Μοσκοβισί: Συμφέρον όλων να μείνουμε χωρίς απώλειες
"Συμφέρον όλων να μείνουμε χωρίς απώλειες" δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
"Μας τελειώνει όμως ο χρόνος. Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις τις επόμενες ημέρες. Πλησιάζουμε στο τέλος" τόνισε.
Ο κ. Μοσχοβισί, επανέλαβε την άποψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το γήπεδο είναι στο γήπεδο της Ελλάδας.
"Η ελληνική πλευρά πρέπει να δεσμευθεί δημιουργικά για συμβιβασμούς για να αποφύγουμε την καταστροφή. Συνυπογράφω τα όσα είπε ο Γερούν. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να δουλέψει σκληρά για να φτάσουμε σε συμφωνία που είναι δύσκολη, αλλά εφικτή και αναγκαία" κατέληξε.
Λαγκάρντ: Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα φέρει ρεαλιστικές προτάσεις
Σε κατάσταση αναμονής δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αμέσως μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
"Οι Θεσμοί συνέταξαν λογικές προτάσεις που χαλάρωναν αυτό που θεωρούσαν σφιχτό στο παρελθόν. Συλλογικά και από κοινού πρέπει να δουλέψουμε για να φτάσουμε στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Περιμένουμε γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε διαρκώς με γενικές προτάσεις που έρχονται από την ελληνική πλευρά, είναι αόριστες προτάσεις" επεσήμανε ο η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε:
"Το ΔΝΤ διαχειρίζεται τα οικονομικά πολλαπλών κρατών και έχει δείξει ευελιξία, κάτι που έγινε και για την Ελλάδα. Και συνεχίζουμε έτσι και το πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της βιωσιμότητας του χρέους, στη δυνατότητα υλοποίησης, στη χρηματοδότηση και στην ευελιξία από τους Θεσμούς"
"Ελπίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καλές και θα έρθουν απτές και ρεαλιστικές θέσεις από την Ελλάδα που θα παρουσιαστούν με τρόπο αποδεκτό προς την Κοινότητα" κατέληξε.
Die Zeit: Νέα πρόταση για εξάμηνη παράταση χωρίς ΔΝΤ
Σαν μία «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα παρουσιάζεται από τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit η νέα πρόταση που φέρονται να έχουν καταθέσει οι θεσμοί για μια ακόμη εξάμηνη παράταση του χρηματοδοτικού προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς όμως αυτή τη φορά να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της Die Zeit κάνει λόγο για δραματική τροπό στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα και προσθέτει ότι οι δανειστές επιδιώκουν να διατηρήσουν τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας πάνω από την Ελλάδα με αυτή την πρόταση εν είδει «ύστατης επιλογής».
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που βρίσκονται κοντά στους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, προτείνεται στην ελληνική πλευρά να παραταθεί μέχρι το τέλος του 2015 το τρέχον πρόγραμμα και να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ από τους πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αποπληρωθούν οι δόσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τους επόμενους μήνες.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΚΤ, συμμετέχοντας στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, θα μπορούσε να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων που δύναται να εκδόσει η κυβέρνηση κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν τα γραμμάτια ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και οι ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών-μελών της ευρωζώνης εμπλέκονται στην κατάρτιση του σχεδίου αυτού και σε αντάλλαγμα ζητούν από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη γερμανική καγκελαρία για το ασφαλιστικό.
Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης στην φάση αυτή, καθώς δεν εκπληρώνονται οι όροι που έχει θέσει, κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει σκεπτικισμό στο Βερολίνο. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις για την πιθανότητα ενός τρίτου προγράμματος με διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ΔΝΤ αναφέρεται ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό, εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται ότι ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στόουμπ, προσερχόμενος νωρίτερα στη σύνοδο του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα και μίλησε για ένα σχέδιο παράτασης του προγράμματος που εξετάζεται από τα κράτη-μέλη.
O Φινλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν δύο επιλογές για την Ελλάδα. Η πρώτη είναι να κλείσει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος με προϋποθέσεις και η δεύτερη είναι να μην υπάρξει συμφωνία, κάτι το οποίο θα σήμαινε τη χρεοκοπία της χώρας. Δήλωσε πεπεισμένος ότι στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης και ότι η ευρωζώνη θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση.
Και δίνοντας τον τόνο του επείγοντος για το κλείσιμο της συμφωνίας, είπε ότι πολλά κράτη-μέλη αρχίζουν και χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα. Στην ΕΕ όταν κάνεις μια συμφωνία πρέπει και να την τηρείς, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλά «πισωγυρίσματα», ανέφερε. «Πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, όμως για να είμαι ειλικρινής, αυτό δεν μπορεί να γίνει με κάθε κόστος», κατέληξε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών.
Σχέδιο τεχνητής φυγής κεφαλαίων για πρόκληση αναταραχής καταγγέλλει η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης.
«Αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, ενώ επισημαίνουν ότι «ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια».
Όπως επισημαίνουν, «η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν είναι ο φόβος του λαού μας. Άλλα δεν…»