ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα αντιπρόταση ετοιμάζει η Αθήνα

Νέα πρόταση ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Eurogroup της Δευτέρας και την έκτακτη σύνοδο κορυφής που ακολουθεί επιδιώκοντας συμβιβασμό με τους δανειστές στο παρά ένα, υπό την απειλή του τελεσιγράφου ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

 

 

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που χωρίζει αυτή τη στιγμή τις δύο πλευρές ανέρχεται στα 900 εκατ. ερώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων στην ελληνική πρόταση, που σχεδιάζεται και ενδεχομένως να αλλάξει τις επόμενες ώρες καθώς αναμένονται συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιλαμβάνονται επιπλέον φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ.

Μέτρα σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχεδιαζόμενη νέα κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει σταθερά τρεις συντελεστές ΦΠΑ, έναν χαμηλό 6,5%, έναν μεσαίο 13% και έναν ψηλό στο 23%, τη στιγμή που οι δανειστές επιμένουν από την πλευρά τους σε δυο συντελεστές.

Οι αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ φέρνουν πάντως μετατάξεις σε τρόφιμα, και ξενοδοχεία, με στόχο να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, στην λίστα της Αθήνας περιλαμβάνεται η άμεση κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με εκτιμώμενο κέρδος 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, δεν αποκλείεται να εξεταστεί και μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, με κυβερνητικά στελέχη ωστόσο να επισημαίνουν ότι οι εν λόγω συντάξεις είναι μόλις 80.000 τον αριθμό, με συνέπεια τα δημοσιονομικά οφέλη θα είναι πολύ μικρά και να είναι αδύνατο να καλύψουν τη διαφορά με τους δανειστές.

Οι θεσμοί, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, ζητούν περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.

Η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει επίσης έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις, εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα 30.000 και άνω, ιδιωτικοποιήσεις, διατήρηση ΕΝΦΙΑ με παλιές αντικειμενικές αξίες και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ακόμη η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στις κόκκινες γραμμές και δεν δέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, ούτε να αύξηση του ΦΠΑ για τη ΔΕΗ στο 23%.

Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται μια σαφής αναφορά. Όλες αυτές οι προτάσεις θα τεθούν σε γνώση του κ. Γιούνκερ, ενδεχομένως και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, ενώ στην βελγική πρωτεύουσα είναι πιθανό να μεταβεί αύριο το απόγευμα και ο Πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή όλο το Σαββατοκύριακο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει η αναμενόμενη επικοινωνία των δυο ανδρών.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έχει τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μερκέλ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για την Τρίτη ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Διαβάστε επίσης: