ΠΟΛΙΤΙΚΗ

BBC: Η Ελλάδα διασώθηκε – Ήρθη το αδιέξοδο

«Με τη νέα πρόταση των Αθηνών ήρθη το αδιέξοδο» αναφέρει, σύμφωνα με το BBC, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

 

Εκτιμά ακόμη ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα το κάνουν αυτό σαφές στην σημερινή τους δήλωση μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως είπε, σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί σύντομα, αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής να εκδώσει ανακοινωθέν στο οποίο θα αναφέρει πως υπάρχει πλέον η βάση για τη συμφωνία και την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος ώστε να απελευθερωθούν 7,1 δις ευρώ. Ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες ώστε να επισημοποιηθεί η συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 1,5 δις ευρώ, έως την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου.

Αναφερόμενος στις νέες προτάσεις είπε πως σε αυτές περιλαμβάνονται φόροι για τις επιχειρήσεις, του πλούσιους και μερικές αυξήσεις ΦΠΑ σε επιλεγμένα είδη. Επίσης τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και δεν θα υπάρξει αύξηση του φόρου στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ακόμη τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για πλεόνασμα 1% το 2015, 2% το 2016 και 3% το 2017.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως δεν θα υπάρχει αναφορά στο ανακοινωθέν για μείωση αλλά θα επισημαίνεται πως το ζήτημα του χρέους θα αποτελέσει το θέμα της συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών κατά τους επόμενους μήνες. Σημειώνει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρει ο κ. Σταθάκης η συμφωνία ενδεχομένως να προκαλέσει κριτική από την Αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ωστόσο εκτιμά πως δεν πρόκειται να καταψηφιστεί.

Τι προβλέπουν οι ελληνικές προτάσεις

Ως προς το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση δε θέλησαν να υπεισέλθουν σε λεπτομερή ενημέρωση σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμα περατωθεί η φάση των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν επίσης ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας στην παρούσα φάση είναι να συνοδευτεί η επίτευξη της συμφωνίας με τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ανέφεραν, ωστόσο, ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 500.000 ευρώ κέρδη, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αρχής γενομένης από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αναφερόμενες στα ενδεχόμενα προβλήματα στις τράπεζες, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ότι υπάρχει καλή συνεργασία της ΕΚΤ και της ΤτΕ.
 
Reuters: Τρεις συντελεστές ΦΠΑ και σύνταξη στα 67 έτη
 
Νωρίτερα, το Reuters μετέδιδε ότι η ελληνική πρόταση προβλέπει τρεις συντελεστές  ΦΠΑ (-6%, 13% και 23%- αλλά και κατάργηση όλων των «παραθύρων» που δίνουν τη δυνατότητα για συνταξιοδότηση πριν από το 67ο έτος.

Στον συντελεστή του 6%, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, προτείνεται να κατατάσσονται μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες – οι οποίες επίσης σήμερα κατατάσσονται στο 6,5%- θα μεταφερθούν στο 13%.

* Στον συντελεστή του 13% θα παραμείνουν οι βασικές κατηγορίες τροφίμων αλλά και τα ενεργειακά προϊόντα (ρεύμα και φυσικό αέριο). Ερώτημα παραμένει το αν θα παραμείνει στο 13% ο κλάδος της εστίασης ή αν θα επανέλθει – όπως είχε συμβεί και πριν από ενάμιση χρόνο- στο 23%. Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, εξετάζεται μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23% για σειρά προϊόντων διατροφής τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ως είδη πρώτης ανάγκης.

* Η πρόταση για το ασφαλιστικό περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των διατάξεων που, ακόμη και σήμερα, επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση πριν από το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών. Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν θα θιγούν, ωστόσο όσοι έχουν απλώς κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα -που σημαίνει ότι έχουν συμπληρώσει τα ένσημα αλλά δεν έχουν πιάσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας- είναι πιθανό θα εγκλωβιστούν στην αγορά εργασίας μέχρι να «πιάσουν» το 67ο έτος.