Στο φως της δημοσιότητας ήρθε το νέο κείμενο-πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, για συμφωνία που εμφανίστηκε απ' την ελληνική πλευρά λίγο πριν ξεκινήσει το χθεσινό Eurogroup και ουσιαστικά έδωσε νέα πνοή στη διαπραγμάτευση, που εκείνη την ώρα όλα έδειχναν πως είχε βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο.
Με βάση το κείμενο της ελληνικής πλευράς, το οποίο παρουσιάζει αποκλειστικά το site της “Καθημερινής” φαίνεται ξεκάθαρα ότι παραμένουν ανοιχτά σημαντικά σημεία παρά τις υποχωρήσεις που για ακόμη μια φορά κάνει η ελληνική πλευρά.
Με μια πρώτη ανάγνωση οι διαφορές στις προτάσεις δανειστών-Ελλάδας επικεντρώνονται στα εξής:
- ΦΠΑ: Οι θεσμοί ζητούν έσοδα 1% του ΑΕΠ και η ελληνική κυβέρνηση προτείνει 0,93%.
- Συντελεστές ΦΠΑ: Η Ελλάδα τοποθετεί στον συντελεστή 13% όλα τα τρόφιμα και τα ξενοδοχεία ενώ οι δανειστές ζητούν στο 23% να πάνε εστιατόρια, ξενοδοχεία και catering και στο 13% να πάνε μόνο τα βασικά φαγητά.
- ΦΠΑ στα νησιά: Η ελληνική πλευρά ζητά τη διατήρηση της μείωσης του 30%. ενώ οι δανειστές επιμένουν στην κατάργησή της.
- Αμυντικές δαπάνες: Η ελληνική πλευρά προτείνει μείωση 200 εκατ. ευρώ, οι δανειστές 400 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά, επίσης, δέχεται τη στοχευμένη ομάδα ενεργειών όπως ο περιορισμός του προσωπικού όσο και των εξοπλιστικών προγραμμάτων
Αλλα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης:
- Εφάπαξ φορολόγηση 12% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ για να πετύχει το δημοσιονομικό ζητούμενο αποτέλεσμα για το 2015.
- Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη που θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το 2022 και να ισχύσει για όλους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από τις 31 Οκτωβρίου 2015 αντί της 30ης Ιουνίου που ζητούν οι δανειστές.
- Σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ για όλους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018. Δεν δέχεται την άμεση κατάργηση του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων.
- Καμία αναφορά για την εφαρμογή του νόμου του 2010 που αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
- Καμία αναφορά για την εφαρμογή ή προσαρμογή των κανόνων που ισχύουν για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις υψηλές συντάξεις όπως έχει συμφωνηθεί το 2012, ώστε να επιτύχουν ανάλογη εξοικονόμηση και να λάβουν επιπλέον μέτρα για βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
- Ταύτιση απόψεων υπάρχει στο θέμα της ανόδου του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων στο 28% από το 26%.