Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Ιουνίου, η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός προγράμματος με αποτέλεσμα να χαθούν τα εναπομείναντα κεφάλαια, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 13 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποφασίσει για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, με την χώρα να έχει επιβάλει capital controls.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ μέχρι το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής δεν θα ζητήσει να της επιστραφεί η ρευστότητα που έχει δώσει ως τώρα μέσω του ELA χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα προχωρήσει και σε αύξηση της ρευστότητας.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ και η Ελλάδα θα καταστεί η πρώτη αναπτυγμένη χώρα με «ληξιπρόθεσμη οφειλή» (overdue financial obligation) στην ιστορία του Ταμείου.
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με όσα είπε την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, δεν θα χαρακτηριστεί αυτόματα «πτώχευση».
Ωστόσο, η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώσει το Δ.Σ, προκειμένου να αποφασίσει το ΔΝΤ τη στάση που θα κρατήσει.
Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών η μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την Ελλάδα. Τα βήματα που ακολουθεί το ΔΝΤ σε περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής είναι 15 και κυμαίνονται από μια απλή σύσταση προς το κράτος μέλος, ώστε να καταβάλει άμεσα την οφειλή του, έως και την αφαίρεση το δικαιώματος ψήφου της χώρας, κάτι που συμβαίνει μετά από 18 μήνες από την αναγνώριση της οφειλής.
Στους 24 μήνες από την δημιουργία του ληξιπρόθεσμου χρέους το ΔΝΤ δρομολογεί μέτρα για την αναγκαστική αποπληρωμή του.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην δεκαετία του 1980 το Ταμείο είχε επιτρέψει σε Νικαράγουα και Γουιάνα να αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με καθυστέρηση επεκτείνοντας στο τέλος της πενταετίας το χρόνο εξόφλησης των δανείων τους.
πηγή: enikonomia.gr
Διαβάστε σχετικά: