ΠΟΛΙΤΙΚΗ

BBC: Τα 4 σενάρια της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα- Τι θα συμβεί

Τι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα, τις εξελίξεις γύρω από την τραπεζική αργία αλλά και τις επιλογές που έχει η χώρα και τις συνέπειες του «ναι» και του «όχι» δημοσιεύει σε εκτενές άρθρο του το BBC:
Αναλυτικά τα τέσσερα σενάρια είναι:
1. Συμφωνία της τελευταίας στιγμής
Είναι η πολιτική λύση που προτιμούν σαφώς οι πιστωτές: μια συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρωζώνης, και θα την δεσμεύει να αποπληρώνει τα χρέη της. Η ευρωζώνη θα πρέπει να συμφωνήσει να επαναφέρει στη ζωή το πρόγραμμα χρηματοδότησης που λήγει στις 30 Ιουνίου.

2. «Ναι» στο δημοψήφισμα
Αλλος ένας δρόμος προς τον ίδιο προορισμό είναι η θετική ψήφος των Ελλήνων στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Αυτό θα σήμαινε ένα δύσκολο πολιτικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνιστά το όχι.

 
Αν επικρατήσει το ναι, ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής αποδεκτό από την ευρωζώνη, θα εμπιστευθούν τα άλλα 18 μέλη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να το εφαρμόσει;
Αν ο Τσίπρας, ο οποίος έχει στοιχηματίσει την υπόληψή του στο όχι χάσει το δημοψήφισμα, η αξιοπιστία του θα καταστραφεί και ο ίδιος θα μπορούσε να παραιτηθεί.
 
3. «Οχι» στο δημοψήφισμα και Grexit
Το σενάριο αυτό θα σημάνει μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και κρίσης, που θα λήξει με την Ελλάδα να αποχωρεί από την ευρωζώνη και να επαναφέρει το δικό της νόμισμα.

Αυτό θα επιταχύνει μια σειρά γεγονότων. Θα οδηγήσει την ΕΚΤ να σταματήσει το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες με την αιτιολογία ότι τις θεωρεί αφερέγγυες.

Είναι πιθανό να υπάρξει μια σημαντική περίοδος περιορισμών στην πρόσβαση και τη χρήση των τραπεζικών λογαριασμών. Θα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία, η οποία είναι ήδη σε ύφεση.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει να ξεκινήσει την παροχή εθνικού νομίσματος – ηλεκτρονικά και σε έντυπα μετρητά – για να ξαναθέσει σε λειτουργία το τραπεζικό σύστημα.
Τι θα συμβεί με την νέα δραχμή; Η γενική παραδοχή είναι ότι θα υποτιμάται συνεχώς. Παράλληλα, θα αυξάνεται ο πληθωρισμός, καθώς οι εισαγωγές θα γίνονται όλο και πιο ακριβές.
Θα υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τις οικονομικές πτυχές των συμβάσεων: ποιό νόμισμα θα ισχύει – ευρώ ή δραχμές;
 
4. «Οχι» στο δημοψήφισμα και έξοδος μετά από διαπραγματεύσεις
Ενα άλλο σενάριο είναι η έξοδος μετά από διαπραγματεύσεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάπως λιγότερο οδυνηρό. Αλλά οι πελάτες των τραπεζών θα δουν και πάλι τα χρήματά τους να μετατρέπονται σε δραχμές.
Ενα θέμα με τα σενάρια του όχι είναι τι συμβεί με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκής Ενωση.

Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους της ΕΚΤ, που το έγραψε αυτό το 2009, «έξοδος ενός κράτους μέλους από την ΟΝΕ, χωρίς παράλληλη αποχώρηση από την ΕΕ, θα ήταν νομικά αδιανόητη».

Αλλά τι θα γινόταν αν η Ελλάδα δεν θα ήθελε να φύγει από την ΕΕ, όπως φαίνεται πιθανό σήμερα; Δεν υπάρχει καμία διαδικασία για την έξοδο, και σε κάθε περίπτωση μήπως θα ήθελαν και άλλοι την χώρα στο εσωτερικό της ΕΕ, ακόμη και αν έχουν παραιτηθεί από την συμμετοχή της στην ευρωζώνη;
Θα μπορούσαν να αλλάξουν τις Συνθήκες της ΕΕ, αλλά αυτή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία με πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων δημοψηφισμάτων σε ορισμένα κράτη μέλη. Η θα μπορούσαν απλά να συνεχίσουν με μια κατάσταση που δεν έχει καμία νομική βάση.