ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα ψηφίσει ο Παπανδρέου στο δημοψήφισμα

Συνέντευξη για το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

 

 

 

Όπως τονίζει ο κ. Παπανδρέου, «αν υπερισχύσουν οι συγκινήσεις και η ρομαντική ιδέα της μάχης του Δαβίδ κατά του Γολιάθ θα κερδίσει το "όχι". Αν στηριχθούν το συμφέρον της χώρας και η λογική, θα κερδίσει το "ναι"».

«Δεν υπάρχει παράδεισος και κόλαση, και οι δύο επιλογές έχουν μειονεκτήματα. Εγώ, ασφαλώς, ελπίζω να κερδίσει το "ναι" και αμέσως μετά να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη Νέα Δημοκρατία, για να εγκριθεί στη Βουλή ο συμβιβασμός. Στη συνέχεια, το φθινόπωρο, όταν θα έχουν ξαναρχίσει οι χρηματοδοτήσεις, θα έχουν ανοίξει οι τράπεζες και με τη χώρα σε κανονική τροχιά, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές» προσθέτει.

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν κερδίσει το «όχι», ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας απαντά: «Θα καταλήξουμε σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο. Με την οικονομία να ασφυκτιά, χωρίς χρήματα στις τράπεζες, τους πολίτες που δεν θα πληρώνουν πια τους φόρους και την οικονομία να βυθίζεται. Η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να κόψει παράλληλο νόμισμα ή να γυρίσει στη δραχμή. Καταστροφή. Κανείς δεν θα μας έδιωχνε από την Ευρώπη, θα αναγκαζόμασταν εμείς να βγούμε χωρίς καν να το πάρουμε είδηση, βήμα βήμα. Και τον πιο υψηλό λογαριασμό θα τον πλήρωναν οι ασθενέστεροι».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι «οι διαπραγματεύσεις έτυχαν κακών χειρισμών και από τις δυο πλευρές» και εξηγεί ότι «ο Τσίπρας έχασε χρόνο με το να αλλάζει όνομα στην τρόικα και να αποφασίζει αν έπρεπε να διαπραγματευθεί στην Αθήνα ή στις Βρυξέλλες. Έδειξε ένα πρόσωπο στην Αθήνα και ένα άλλο στις Βρυξέλλες, αλλάζοντας στάση πάρα πολλές φορές». Εκτιμά, δε, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους και της φοροδιαφυγής.

Για την Ευρώπη θεωρεί πως «δεν έδειξε την αναγκαία αλληλεγγύη και δεν είχε όραμα και προσδοκίες» διότι «αν είχε δεχθεί να μπει νωρίτερα στο τραπέζι η μείωση του χρέους, τα πράγματα θα είχαν πάει καλύτερα από πιο νωρίς».

Ο κ. Παπανδρέου υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα προχώρησε στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ σε προηγμένη χώρα και το να την πετά κανείς στην θάλασσα, επιμένοντας υπερβολικά στις περικοπές και στους φορολογικούς στόχους, είναι λάθος».

Τέλος, σχετικά με την προσπάθεια να διενεργηθεί δημοψήφισμα το 2011 και με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα «η κατάσταση ωθείται στα άκρα από τους θεσμούς για να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως έγινε, κατά κάποιο τρόπο, και με τη δική του» ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει: «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εγώ είχα διαπραγματευθεί συμφωνία και την είχα πετύχει. Όταν προκήρυξα δημοψήφισμα για να δώσω τον λόγο στους Έλληνες, η Μέρκελ έφτασε ακόμη και στο να με ενθαρρύνει προσωπικά. Αλλά ο Σαρκοζί, στη συνέχεια, υπέσκαψε το έδαφος στο οποίο πατούσα. Ήταν, όμως, ένας πόλεμος κατά του δημοψηφίσματος, όχι εναντίον μου. Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Τσίπρας έχασε μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του. Δεν μπορείς να κάνεις ολομέτωπη επίθεση στον Ντράγκι και μετά να του ζητάς και άλλα χρήματα. Δεν μπορεί να λέει ότι εκβιάζεται από την ΕΚΤ, όταν ξέρει καλά ότι από τις 30 Ιουνίου δεν θα μπορούσε να του προσφέρει άλλη έκτακτη ρευστότητα. Δεν μπορείς να προκηρύσσεις δημοψήφισμα, όταν απέχεις, πλέον, μόνο ένα βήμα από μία έντιμη συμφωνία. Και όπως και να πάει το δημοψήφισμα θα συναντήσει δυσκολίες στην επαναδημιουργία μίας σχέσης εμπιστοσύνης με τις Βρυξέλλες».

Διαβάστε επίσης: