ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» Κωνσταντοπούλου κατά Σουλτς

Βολές της Πρόεδρου της Βουλής κατά του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. «Ατυχείς και μη προσήκουσες» χαρακτήρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τις δηλώσεις του προέδρου του Μάρτιν Σουλτς, σε σχέση και με την διεξαγωγή και το αποτέλεσμα τουδημοψηφίσματος στην Ελλάδα. 

 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε ο ρόλος των εκπροσώπων των Κοινοβουλίων είναι να ενισχύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες όχι να προβαίνουν σε παρεμβάσεις, οι οποίες αφενός εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων τους, αφετέρου αποδυναμώνουν τον εγγυητικό ρόλο των Κοινοβουλίων στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την Ευρώπη.

Επίσης, η πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε πως «η κενή μηνύματος διατύπωση ότι το ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup, ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς σημειώνουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν νομίζω ότι αποδίδουν τη σημασία η οποία πρέπει να αποδοθεί σε αυτό το αποτέλεσμα».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου θα ζητήσει με επιστολή της προς τον κ. Σουλτς να ενημερώσει τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα του χρέους αλλά και να απόσχει από δηλώσεις που δεν καταδεικνύουν σεβασμό στην δημοκρατική απόφαση των Ελλήνων, μέσα από το δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα, θα αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία θα του ζητεί αφενός να «απόσχει από περαιτέρω δηλώσεις, οι οποίες δεν καταδεικνύουν σεβασμό στην δημοκρατική απόφαση και στην ετυμηγορία μέσα από μια διαδικασία λαϊκής κυριαρχίας, όπως το χθεσινό δημοψήφισμα, αφετέρου να συνδράμει αποφασιστικά στην ενημέρωση όλων των μελών του Ευρωκοινοβουλίου – που συνεδριάζει σε Ολομέλεια στο Στρασβούργο – σε σχέση με το ζήτημα του χρέους, την έλλειψη της βιωσιμότητας που συνομολογείται πια από το ΔΝΤ και σε σχέση με τις ακραίες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και των κατοίκων της Ελλάδας από τις πολιτικές των Μνημονίων και των προγραμμάτων διάσωσης».

Όπως τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, η αρμοδιότητα του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι αυτή που ανελήφθη από τον κ. Σουλτς κατά τις προηγούμενες ημέρες, δεν είναι η αρμοδιότητα της υποστύλωσης μιας πολιτικής που παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η αρμοδιότητα του Ευρωκοινοβουλίου είναι αρμοδιότητα ελέγχου της εφαρμογής από τις εκτελεστικές εξουσίες των διατάξεων που εγγυώνται την ευημερία των λαών και ταυτόχρονα ελέγχου της θωράκισης όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που είναι κατοχυρωμένες στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Εξάλλου, η κυρία Κωνσταντοπούλου, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, την δήλωση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για το χρέος, κ. Μποχοσλάβσκι, ότι υπάρχει μείζον ζήτημα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε σχέση με τις διαδικασίες αποπληρωμής του χρέους. Σημειώνει μάλιστα, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλη λιτότητα διότι θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και θα απομειώσει την δυνατότητα μιας οικονομικής ανάπτυξης και προσθέτει πως οι Έλληνες με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψαν τις συνθήκες ενός πακέτου διάσωσης από τους δανειστές. Αναφορικά με τους δανειστές, ο εμπειρογνώμων του ΟΗΕ τονίζει πως θα έπρεπε να είχαν προσέξει περισσότερο τι υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο σε ότι αφορά το χρέος ενώ η ΕΕ φαίνεται να είχε ξεχάσει πως τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομική πολιτική. Καταλήγοντας, ο κ. Μποχοσλάβσκι εκφράζει την ανησυχία του σε σχέση με την περαιτέρω διακύβευση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα αν συνεχίσουν πολιτικές περιστολής τους.