ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ της Τρίτης, η πιο κρίσιμη για την Ελλάδα Σύνοδος Κορυφής που συζητά το ελληνικό πρόβλημα με ασφυκτικά τα περιθώρια για όλους και τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το αίτημα της Αθήνας για παροχή δανείου μέσω του ESM, έχει, ήδη, αποσταλεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ζητά ένα επείγον δάνειο-γέφυρα για διάστημα τριών μηνών και για συμφωνία δύο έως τριών ετών με τον εν λόγω Μηχανισμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, βάσει του κανονισμού του ESM, καμία χώρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αυτόν χωρίς να υπογράψει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, δηλαδή με απλούστερα λόγια ένα νέο Μνημόνιο.

Έτσι, προϋπόθεση για το δάνειο είναι η ένταξη σε αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, η Αθήνα θα ζητά και αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και μέριμνα για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Έτσι θα θεωρείται βιώσιμη.

Το αίτημα θα εξεταστεί από τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αύριο, αλλά η κυβέρνηση θέλει να έχει το όργανο αυτό σαφή πολιτική κατεύθυνση από τη Σύνοδο Κορυφής. Προς τούτο μάλιστα αναμένεται να συγκληθεί και πάλι σύνοδος την Κυριακή, αφού τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών έχουν τακτική συνεδρίαση. Την ίδια ώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για νεό Eurogroup το Σάββατο ενώ την Κυριακή αναμένεται να πραγματοποιηθούν τελικά δύο Σύνοδοι Κορυφής, των μελών της ευρωζώνης και της Ε.Ε.

 Ωστόσο επειδή οι διαδικασίες του ΕSM απαιτούν δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση προτείνει μία "προ-ρύθμιση", μία συμφωνία "γέφυρα", ένα "ενδιάμεσο" πρόγραμμα, μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ανοίξουν τάχιστα οι τράπεζες και να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας σε αυτό το διάστημα, μέχρι να ανοίξει η κάνουλα του ΕSM.

Μόνο για τον Ιούνιο οι ανάγκες είναι άνω των 6 δισ. ευρώ (μόνο για την ΕΚΤ είναι 3,5 δισ. ευρώ και για το ΔΝΤ 2 δισ. ευρώ). Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να δοθεί από την ΕΚΤ (αύξηση του ELA, αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων και άλλες πηγές).

Η κυβέρνηση θέλει να δοθεί άμεσα πράσινο φως από τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης προς την ΕΚΤ προκειμένου να αποτραπεί "ατύχημα" στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Έναντι αυτής της στήριξης η κυβέρνησης θα αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε νομοθετικές ρυθμίσεις για μέτρα που θα ζητήσει η πλευρά των εταίρων, ως κίνηση καλής θέλησης.

Στη σύσκεψη τω τεχνοκρατών το πρωί της Τρίτης το κλίμα δεν ήταν κακό, ενώ στο Eurogroup αργότερα η κατάσταση ήταν συγκεχυμένη. Άλλοι επέκριναν την Αθήνα και άλλοι είπαν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε καλή παρουσίαση. Η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε πώς πήγε η συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ.

Πάντως Γαλλία και Ιταλία είναι κοντά στην ελληνική πρόταση, οι δε Γερμανοί είναι πιο επιφυλακτικοί έως αρνητικοί. Οι Ισπανοί θα ήθελαν λύση για οικονομικούς λόγους, αλλά οι πολιτικές επιδιώξεις του είναι αντίθετες.

Πάντως, η απόφαση να συζητήσει τώρα το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας «σύντομου χρόνου» σηματοδοτεί αλλαγή τακτικής της ελληνικής κυβέρνησης.