Φως στις δραματικές στιγμές που λίγο έλειψε να φέρουν την Ελλάδα εκτός ευρώ ρίχνει ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters για τις συζητήσεις που εκτυλίχθηκαν στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Όπως αποκαλύπτουν πηγές του Reuters, μετά από 14 ώρες συζητήσεων το μόνο θέμα που βρισκόταν σε εκκρεμότητα ήταν η γερμανική απαίτηση για παραχώρηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ανεξάρτητο ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο, μία απαίτηση στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας αρνείτο κατηγορηματικά να ενδώσει.
“Αν συμφωνήσω σε μία τέτοια συμφωνία, καλύτερα να μη γυρίσω πίσω”, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με μία πηγή. “Μπορώ να αγοράσω ένα αεροπορικό εισιτήριο και να πάω σε κάποια άλλη χώρα. Γιατί στην πατρίδα μου θα νομίζουν ότι ξεπούλησα την Ελλάδα”, ανέφερε ακόμα.
Ωστόσο, με την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η χρυσή τομή βρέθηκε και η συμφωνία επετεύχθη. Καθοριστική ήταν μάλιστα και η παρέμβαση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ήταν αυτή που παρουσίασε το τελικό σχέδιο του εν λόγω ταμείου που συμβίβαζε τις θέσεις των δύο πλευρών.
Είναι όμως αυτή η συμφωνία το τέλος του δρόμου; Μάλλον είναι περισσότερο η αρχή ενός νέου, εξίσου δύσκολου δρόμου.
“Δεν είναι μία τελειωμένη συμφωνία, με καμία έννοια”, εκτιμά κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος. “Δεν έκαναν τίποτα για έξι μήνες και απομόνωσαν οποιονδήποτε προσπάθησε να τους βοηθήσει”, σημειώνει ο ίδιος.
Εξάλλου, πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν αν η έλλειψη εμπιστοσύνης και η οικονομική ζημιά των τελευταίων μηνών μπορούν να επουλωθούν με τη συμφωνία αυτή. “Απλώς θα καθυστερήσει το αναπόφευκτο”, υποστηρίζει ο Τζόναθαν Λόινς της Capital Economics. “Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί απλώς να πήγε λίγο παραπέρα”.
Μάλιστα, ένας ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε, μιλώντας στο Reuters, ότι ακόμα και το να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα του ESM είναι δύσκολο.
“Θα είναι ένα μακρύ, δύσκολο καλοκαίρι. Κάποιοι λένε ότι τελείωσε. Είναι μόνο η αρχή”, προειδοποιεί.