ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την «μάχη» στις Βρυξέλλες, αρχίζει ο «πόλεμος» στην Αθήνα-Η συμφωνία φέρνει…ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές μπορεί να λειτούργησε κατασταλτικά και αγχολυτικά για τις διεθνείς αγορές και να πρόσφερε ανακούφιση με την αποφυγή ενός καταστροφικού Grexit, στο εσωτερικό της χώρας όμως μετατρέπεται σε καταλύτη ραγδαίων  εξελίξεων που οδηγούν στο ξεκαθάρισμα του τοπίου και στη δρομολόγηση διαδικασιών πρωτόγνωρων για το πολιτικό σκηνικό.

Με πρώτη προτεραιότητα την ταχεία νομοθέτηση της νέας συμφωνίας, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία των τραπεζών και της οικονομίας, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου κατάρτισης νομοσχεδίων, τα οποία πρέπει να ψηφιστούν μέχρι την Τετάρτη από μια Βουλή, που κυριολεκτικά «βράζει» σε όλα τα επίπεδα.

Ωστόσο τίποτα δεν αποκλείει το γεγονός ότι οι εξελίξεις μπορεί να τον προλάβουν και να αναγκαστεί νωρίτερα από ότι σχεδίαζε να προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής. 
 
Τα τρία σενάρια που βρίσκονται  στο τραπέζι:
 
-Κλασσικός ανασχηματισμός: αλλαγή προσώπων και ίσως λελογισμένα ανοίγματα με ένταξη ανθρώπων ευρύτερης αποδοχής και μέχρις εκεί. Το παράδοξο σε αυτή την περίπτωση θα είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα στηρίζεται στα κόμματα που την απαρτίζουν για να περνάει τα νομοσχέδια, αλλά στις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης!  

-Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, έστω κι αν απορρίπτεται τώρα: Με ειδική σύνθεση, ειδικό ρόλο και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών. Πιθανόν για να προετοιμάσει τις εκλογές, αφού ψηφίσει όλα τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

– Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας των δυνάμεων που στηρίζουν τη νέα συμφωνία: Να συγκροτηθεί δηλαδή ένα νέο μπλοκ με τη συμμετοχή των ΣΥΡΙΖΑ, Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ και ίσως της ΝΔ για μία κυβέρνηση ενός ή δύο ετών, που πιστεύει και θα υλοποιήσει τη νέα συμφωνία. Είναι το πιο δύσκολο σενάριο αυτή την ώρα.

Πάντως επί της παρούσης ο πρωθυπουργός φέρεται να απορρίπτει σε αυτή τη φάση την ιδέα μίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, καθώς δεν προχωρούν οι συζητήσεις, είτε εξαιτίας της απροθυμίας του Μεγάρου Μαξίμου, είτε της στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ψηφίζουν μεν τη συμφωνία, αλλά δεν θέλουν να αναλάβουν κυβερνητικό κόστος.

 

Εντός… ΣΥΡΙΖΑ

Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ αφού ενόψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης με τα πρώτα σκληρά μέτρα τα οποία είναι προαπαιτούμενα για την συμφωνία με τους δανειστές, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία. Σήμερα ήταν να συενδριάσει και η Κ.Ο. του κόμματος αλλά αναβλήθηκε η συνεδρίαση χωρίς να εξηγείται το γιατί. Εκτιμάται ότι αν γινόταν η συνεδρίαση τα πράγματα θα αγρίευαν πολύ.

Στα δυο αυτά όργανα θα ανοίξουν τα χαρτιά τους οι διαφωνούντες και ο πρωθυπουργός ακούγοντάς τους θα πάρει και τις αποφάσεις του.

Τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας αποφάσισαν την στάση που θα κρατήσουν σε ζυμώσεις που έγιναν χθες στη Βουλή. 

Δεν αναμένεται να στηρίξουν πάντως τα μέτρα και αυτό θα εκφραστεί όχι απαραίτητα με μια καταψήφιση αλλά και με παρών ή απουσία. 

Σήμερα το πρωί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση – τελεσίγραφο προς τον πρωθυπουργό με την οποία ζητάει να αποσύρει την συμφωνία τονίζοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές.